Nu möts GM och Spyker i rätten

Efter flera framflyttningar har nu de rättsliga förhandlingarna mellan General Motors och tidigare Saab-ägaren Spyker inletts i amerikansk domstol. Spyker har stämt GM på motsvarande 20 miljarder kronor.

Saab Automobiles tidigare ägare, holländska Spyker Cars, med Victor Muller i ledningen, meddelade i augusti förra året att man hade lämnat in en stämningsansökan mot General Motors. Orsaken var det amerikanska bolagets agerande i samband med affären mellan Spyker/Saab och kinesiska Youngman. 

I de avtal som Saab och GM hade gällande tekniklicenser på Saabs modeller ansåg Spyker att inga hinder (med det upplägg som föreslogs) skulle finnas för Youngmans inblandning. GM å sin sida anser att man följt kontraktet när man valde att blockera licenserna när den kinesiska inblandningen blev känd.

Stämningen rör sig om ett belopp på motsvarande 20 miljarder svenska kronor, och i går kväll, svensk tid, inleddes till slut förhandlingar i en domstol i Michigan, USA. I ett första beslut ska domaren, Gershwin Drain, besluta om det finns grund till vidare prövning. Först därefter kan ytterligare förhandlingar, gällande stämningsanspråket, tas upp.

Förhandlingarna, som sker muntligt, väntas dock ta lång tid. I ett uttalande till TTELA säger Victor Muller att han räknar med ungefär en månad, bara för första delen av förhandlingen.