Nu stannar bilindustrin på grund av coronaviruset
Stängda gränser, svårt med transporter och underleverantörer och många sjuka. Nu stannar Europas bilindustrin som en följd av coronaviruset och utbrottet av sjukdomen Covid-19. Än så länge klarar ändå Volvo Cars att hålla öppet både i Göteborg och i Gent.
Branschtidningen Automotive News har gjort en sammanställning av alla de uppgifter som nu kommer från olika länder och olika biltillverkare. Många väljer att stänga sina fabriker för att vara med och stoppa smittspridningen medan andra tvingas stänga på grund av problem med underleverantörer och personal.
Störningarna i produktionen kommer att påverka leveranserna och försäljningen under stora delar av sommaren, lite beroende på under hur lång tid produktionsstörningarna pågår.
Så här är läget land för land i mitten på mars:
Tyskland
Tillhör de länder i Europa som råkat ut för ett snabbt coronaförlopp med flera tusen smittade. Ford har tvingats dra ner från två till ett skift vid fabriken i Saarlouis dit cirka tusen personer pendlar dagligen från Frankrike. En stängd gräns kan bli problem att hantera för Ford. Däremot ser Fords fabrik i Köln ut att kunna köras relativt normalt.
Opel har bett hundratals medarbetare vid huvudkontoret i Rüsselsheim att arbeta hemifrån men arbetet har kunnat fortgå som planerat. Opel har också beordrat stängning av anläggningar i landet under ett par veckor.
Volkswagen har skickat hem människor från anläggningar där smittade personer arbetat. Men arbetet i flera VW-fabriker har inte påverkats.
LÄS MER: Bilförsäljningen dök rejält efter virusutbrottet i Kina
Frankrike
Frankrike har precis som Tyskland flera tusen smittade och över 100 dödsfall som kan härledas till coronaviruset.
PSA-gruppen har börjat stänga sina fabriker i landet vilket betyder anläggningarna i Mulhouse, Hordain, Sochaux och Rennes.
Renault försöker hålla igång sina fabriker men låter dem gå i en långsammare takt. Att många personer är hemma på grund av sjukdom ska lösas med inhyrd personal. Renaults anläggning i Flins har stängt på grund av problem med leveranser från underleverantörer.
Italien
Det land i Europa som påverkats allra mest och som också har stängts ner totalt. Förutom flera biltillverkare finns här stora underleverantörer som när de stänger ner kan betyda stopp i andra anläggningar.
Fiat/Chrysler har beslutat att stänga alla sina anläggningar till under minst ett par veckor. Även Ferrari har stängt sin fabrik och Lamborghini har låst dörrarna till fabriken i hårt drabbade Bologna.
Bromstillverkaren Brembo – som levererar bromssystem över hela världen – har stängt sina fyra anläggningar och underleverantören Magneti Marelli har beslutat om produktionsstopp under minst tre dagar.
LÄS MER: Genèvesalongen inställd på grund av coronaviruset
Spanien
Efter Italien det land i Europa som har den snabbaste smittspridningen. Närmare 10 000 personer var smittade i mitten på mars med flera hundra dödsfall.
Volkswagen har stannat sin fabrik i Pamplona under minst en vecka. Där byggs Polo och T-Cross.
Ford har stängt sin fabrik i Valencia sedan tre fabriksarbetare testades positivt för coronaviruset.
Seat rapporterar om problem med leveranserna till sin stora fabrik utanför Barcelona. Problemen befaras leda till produktionsstopp i minst sex veckor.
Renault tvingades att stanna sina fabriker i Palencia och Valladolid med brist på delar.
Nissan tvingades att stänga sina två fabriker i Barcelona efter att leverantören av hjul tvingades stänga helt. Det var oklart när Nissan kunde rulla in fler hjul i sin anläggning.
PSA-gruppen planerar att stänga sina anläggningar i Madrid, Vigo och Zaragoza.
Slovakien
Jämfört med flera andra länder har Slovakien hittills drabbats mycket lindrigt av pandemin. Men fabrikerna påverkas framför allt av brist på delar.
Volkswagen har stannat produktionen i Bratislava där bilar som Porsche Cayenne, Volkswagen Touareg och Audi Q7 byggs. Anläggningen bygger också småbilarna Volkswagen Up, Skoda Citigo och Seat Mii samt axlar och golv till Bentley Bentayga.
Jaguar/Land Rover har lyckats hålla igång sina fabriker i landet.
PSA-gruppens beslut att stänga alla fabriker i Europa under några veckor i mars påverkar anläggningen i Trnava.
LÄS MER: Geely utvecklar nytt luftfilter som ska skydda mot coronaviruset
Tjeckien
Fackföreningarna har krävt 14 dagars karantän för arbetarna i Skodas och Hyundais fabriker i landet. Det betyder totalt stopp i produktionen. Tjeckien har haft en långsam coronaspridning men situationen förvärrades i mitten på mars.
Portugal
Portugal ligger långt efter Sverige i smittspridning men om det blir en allmän spridning som i Italien och Spanien kan det gå snabbt även i Portugal. Här finns också en stor riskgrupp i form av äldre personer.
Volkswagen har bromsat sin produktion utanför Lissabon med 16 procent. Några av biljobbarna tillhörde landets första coronafall.
PSA-gruppens beslut att stänga alla fabriker i Europa under några vecor i mars påverkar anläggningen i Mangualde.
LÄS MER: Bensinpriset nu lägre än på flera år
Polen
Precis som flera andra länder i Europa hade Polen under lång tid inga redovisade fall alls. Men spridningen har ökat allt eftersom.
Fiat har stängt sin anläggning i Tychy under ett par veckor men vill öppna igen i början på april.
PSA-gruppen stänger sina anläggningar i Europa vilket påverkar fabriken i Gliwice.
Sverige
Volvo säger att fabriken i Torslanda kan köras som vanligt men om underleverantörer som Brembo stänger under en längre tid blir det problem att bygga bilar med en viss utrustning.
Storbritannien
Trots att britterna valde att gå ur EU så går det inte att stoppa coronaviruset vid gränsen. Några hundra fall fler än Sverige har påverkat britterna och när flera tillverkare stänger sina anläggningar i Europa får också fabrikerna på de brittiska öarna svårt att hålla igång produktionen.
PSA-gruppen ska stänga sina anläggningar i Ellesmere Port och Luton.
LÄS MER: Volvos produktion kan stoppas av coronaviruset
Serbien
I mitten på mars hade Serbien inte ens 100 smittade personer. Men ändå har Fiat valt att stänga sin fabrik i Kragujevac under andra halvan av mars.
Belgien
Belgien har haft ungefär samma coronautveckling som Sverige men ungefär samma takt av smittade och döda. Och precis som i Sverige har Volvo Cars lyckats hålla sin anläggning i Gent igång.
LÄS MER: Coronaviruset försenar Geelys nya Lotus-fabrik
USA
Många är oroliga för att USA:s sjukvårdssystem inte klarar av ett stort utbrott av corona och myndigheterna har efter en trög början nu agerat kraftfullt. Landets tre stora tillverkare, Ford, General Motors och Fiat/Chrysler har tillsammans med bilfacket, UAW, bildat en speciellt insatsgrupp som ska hantera coronafrågor. Gruppen ska bland annat samordna åtgärder som screening, tester och sanering. De stora tillverkarna har också öppnat för hemarbete för alla som kan.
Ford har beslutat om någon medarbetare vid någon anläggning testas positiv för corona så kommer anläggningen att stängas i 24 timmar och saneras. Ford har beslutat att stänga sin fabrik i Louisville under två veckor i mars.
Fiat/Chrysler lyckades hålla igång sin fabrik i Kokomo trots att en medarbetare testades positiv och flera andra satts i karantän.
Volkswagen har beslutat att stänga sin anläggning i Chattanooga under 24 timmar för en total rengörning och sanering.
LÄS MER: Coronavirus stoppar Hyundais fabriker i Sydkorea
Kanada
Närmare 400 smittade och få döda – Kanada har hittills klarat sig undan den värsta coronahetsen. Men flera biltillverkare agerar ändå kraftfullt.
Fiat/Chrysler stängde sin fabrik i Windsor under 24 timmar sedan en arbetare smittats med corona.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se