Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: s1lentway

Nu tar Musk sikte på nästa bransch – bilförsäkring

Teslas Elon Musk fortsätter att röra om i bilbranschen. Efter att ha byggt elbilar, batterier och startat elbolag kommer nu nästa satsning: bilförsäkringar. ”Det här kommer att röra om ordenligt”, säger försäkringsbolaget Lemonades Daniel Schreibe.

Vi vet alla hur Elon Musk klev in i bilbranschen och förklarade att elbilar var framtiden. Med sportiga elbilar som kunde köras långt på varje laddning, fräck design och snabb och effektiv laddning visade Elon Musk vägen för resten av branschen.

Och än i dag, snart tio år efter genombrottet är det Elon Musks elbilar som kan visa den i många fall bästa prestandan. I fall fall vad gäller energieffektivitet och laddning.

Ryktet säger också att Elon Musks nya bilfabriker i Kina, Tyskland och USA blir effektivare än något annat i bilvärlden så här långt. I Europa har Musk också planer på att starta elbolag för att kunna förse sina kunder med el.

LÄS OCKSÅ: Tesla Model 3 uppdateras ytterligare – räckvidden ökar 

Billigare försäkringar

Och nu kommer nästa affärsområde där Musk tänker röra om. Musk vill starta egna försäkringsbolag som ska erbjuda Tesla-ägare bilförsäkringar som är 20-30 procent billigare än vad de erbjuds av den etablerade försäkringsbranschen i dag.

Flera ledande analytiker av försäkringsbranscher ser Musks initiativ som en ny trend där bilföretagen bygger egna försäkringslösningar för sina bilkunder. Det förekommer redan i dag men i framtiden ska bilföretagens egna bolag kunna konkurrera ut försäkringsbolag tack vare de data som samlas in från bilen och som kan ligga till grund för en mer skräddarsydd försäkring.

Elon Musk har nyligen förklarat att olika radarsystem troligen inte kommer att behövas i framtidens mer självkörande bilar. Där går Musk tvärtemot flera andra biltillverkare, bland annat Volvo Cars, som satsar stora pengar på att utveckla radarsystem med Lidar-teknik i sina nya modeller. Nästa år ska Volvo Cars presentera en ny modell med Lidar-system.

LÄS OCKSÅ: Tesla Model 3 på Autopilot kraschade in i vält lastbil

Övervaka föraren

Enligt Musk kräver de här systemen för mycket energi. Musk anser också att vanliga kameror kommer att räcka för självkörande bilar.

I stället vill Musk montera radarsensorer inne i bilarna. Med hjälp av dem kan Musk övervaka personer i bilen och veta till exempel om det finns barn i bilen eller hur en förare beter sig med autopiloten påslagen. 

Mer övervakning av personer i bilen tillsammans med exakt och omfattande data om hur bilen används blir sen grund i en individuell försäkringspremie.

– Det här kommer att röra om i branschen. Vi kan tänka oss vad Tesla kan göra med uppkopplade bilar, säger försäkringsbolaget Lemonades Daniel Schreibe.

Lemonade är ett försäkringsbolag som ska använda AI-teknik och chattrobotar för att ta hand om kunder och därmed minska sina kostnader.

– Tidigare har branschen haft trubbiga verktyg för att analysera en försäkringstagare. Det här kommer att drabba vissa kunder.

TEST: Tesla Model 3 mot Polestar 2 

TEST: Tesla Model S mot Porsche Taycan 

TEST: Tesla Model X mot Audi Q7 och BMW X5