Så här såg det ut innan problemen.Victor Muller och Jan Åke Jonsson ler glatt framför första nya 9-5:an.

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

Magnus Kvandal

Ny bevisning stärker misstankarna mot de chefer i Saab Automobile som är åtalade för ekobrott. Bevisen kommer efter att Ekobrottsmyndigheten fått ta del av material från husrannsakningar i Holland. Det skriver Sveriges Radio.

Bevisen består bland annat av en stor mängd mail som skickats mellan olika chefer inom företaget. Några av mailen har skickats av den Ryske affärsmannen Vladimir Antonov, som enligt åklagaren på olagligt sätt investerat 30 miljoner kronor i Saab Automobile.

Mailen är från våren 2011, samma år som företaget gick i konkurs. Enligt åklagaren Olof Sahlgren stärker det nya materialet misstankarna mot de chefer, bland annat vd:n Jan-Åke Jonsson och före detta ägaren Victor Müller, som står åtalade för grova ekobrott.

De misstänkta själva nekar till brott, och de advokater Sveriges Radio har pratat med håller inte med om att bevisningen har stärkts. Brotten som Saab-topparna misstänks för rör bland annat ett återförsäljaravtal i Ukraina, där företaget fick in 30 miljoner kronor.

Enligt fakturorna kommer pengarna från Cypern, men enligt åklagare Olof Sahlgren kommer pengarna i själva verket från affärsmannen Vladimir Antonov, som tidigare förbjudits att finansiera Saab.