Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Epov Dmitry / Shutterstock

Ny cyberattack i Toyotas närhet

I månadsskiftet februari-mars cyberattackerades en av Toyotas underleverantörer med resultatet att Toyota fick stoppa sin produktion. Nu när det dags igen.

Sent under förra veckan drabbades det japanska företaget Denso av en cyberattack. Närmare bestämt riktades attacken mot den tyska delen Denso Automotive Deutschland GmbH och enligt källor till Automotive News och Reuters agerade Denso snabbt och resolut. Företagets produktion ska inte ha påverkats.

Denso är enligt Automotive News världens andra största leverantör till fordonsindustrin efter Bosch. Dessutom är Denso extremt stor leverantör till Toyota, vilket innebär att detta var den andra attacken mot den japanska biltillverkarens underleverantörer på bara några veckor. Vid förra cyberattacken, utförd kort efter att Japan gav besked om att man anslöt sig till de allierade i väst och även införde sanktioner mot Ryssland, tvingades Toyota att stoppa sin produktion i en dag. Det kan låta som en mindre åtgärd, men det handlade om totalt 14 inhemska fabriker som stod stilla och totalt 13 000 bilar som inte kunde byggas som planerat.

Den senaste attacken på Denso i Tyskland har tillskrivits gruppen Pandora, som har sagt sig ha tillgång till 1,4 terabyte av Densos företagsinformation (ordrar, mail, design och övriga företagshemligheter). Information som Pandora ska ha hotat att sprida om inte Denso betalar lösensumma, allt enligt uttalande från NHK, Nippon Hoso Kyokai (Japans motsvarighet till Sveriges Television). Exakt var Denso står i det här fallet just nu är oklart. Tydligt är dock att antalet cyberattacker i Japan har gått stadigt uppåt under de senaste åren.