Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi

Ny fordonsskatt 2020 – bilföretag kan tvingas betala mellanskillnaden

Många vill ha sina nya bilar levererade innan årsskiftet för att inte drabbas av den nya, WLTP-baserade fordonsskatten. Vad många inte vet är att om leveransen blir försenad kan bilföretagen bli skyldiga att ersätta konsumenten för den extra kostnad nya fordonsskatten innebär.

Den 1 januari 2020 förändras inte själva beräkningen av fordonsskatten, däremot börjar den baseras på koldioxidutsläppen beräknade enligt nya WLTP-körcykeln i stället för den äldre och mildare NEDC-körcykeln. Med WLTP blir CO2-värdena högre vilket resulterar i högre fordonsskatt, framför allt under en ny bils tre första år då den så kallade malus-skatten råder.

Exempelvis kommer en fyrhjulsdriven Volkswagen Tiguan med 190-hästars dieselmotor att ha en fordonsskatt på 11 737 kronor per år under tre år från och med den 1 januari 2020. I dag har modellen en fordonsskatt som uppgår till 6 554 kronor. Från och med årsskiftet är fordonsskatten därmed 5 183 kronor högre än i dag (eftersom CO2-värdet ökar från NEDC:s 143 g/km till WLTP:s 186 g/km).

Vilken skatten blir beror på när Transportstyrelsen registrerar bilen, görs registreringen en sekund innan årsskiftet (i teorin) är det lägre beloppet aktuellt, görs den i stället en sekund efter tolvslaget mellan 2019 och 2020 (återigen i teorin eftersom Transportstyrelsen sannolikt inte registrerar bilar vid nämnda tidpunkt) är det den högre fordonsskatten som gäller.

LÄS OCKSÅ: Bered dig på högre skatt på bilar – igen

Leveranstider från biltillverkarna/återförsäljarna kan alltså påverka vilken skatt du ska betala för din nya bil. Men enligt M Sverige, tidigare Motormännens riksförbund, kan du vid leveransförsening få ersättning för den högre skatten.

– Den som beställt en bil vars leverans blir försenad kan ha rätt till ersättning för den högre skatten, säger Carl-Erik Stjernvall.

Men då gäller det sannolikt att ha leveranstiden på pränt, en form av garanterad leveranstid. Dock är det tveksamt om bilföretagen vill ge några sådana garantier i dag i och med omständigheterna.

LÄS OCKSÅ: Så mycket högre blir bilens skatt efter årsskiftet – flera exempel

M Sverige, som nedan bjuder på tre tips som kan vara värdefulla vid beställning av ny bil i samband med förändringen i fordonsskatten, skriver att motorbranschens har egna leveransvillkor som anger 16 veckors leveranstid för en fabriksbeställd bil eller 12 veckor för en ny bil generellt.

Fabriksbeställning

Om leveransen försenas utöver det som anges i leveransvillkoren ska bilföretaget som har sålt bilen, ersätta dig som konsument för den extra kostnad som den högre skatten innebär.

Lagerbil

Det brukar gå snabbt att få ut en lagerbil som redan väntar i bilhallen, men avtala för säkerhets skull om ett datum då leverans ska ske.

Osålda bilar tagna i trafik

Var uppmärksam kring fordon som ställts på i trafik innan årsskiftet av bilhandlaren själv. De slipper höjd skatt, men samma dag som bilen ställs på börjar garantiperioden ticka.

Var gränsen går för vad ett bilföretag eventuellt kan bli skyldigt att kompensera återstår att se. Räkna inte med hela bilens livslängd utan maximalt under de tre så kallade malus-åren.