Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagens koncern-vd Herbert Diess, till vänster, vill få stöd av ägarfamiljen.
Volkswagens koncern-vd Herbert Diess, till vänster, vill få stöd av ägarfamiljen.
Volkswagens koncern-vd Herbert Diess, till vänster, vill få stöd av ägarfamiljen.
Volkswagens koncern-vd Herbert Diess, till vänster, vill få stöd av ägarfamiljen.

Ny maktkamp inom Volkswagen-koncernen

En ny maktkamp är på väg att blossa upp inom världens största bilkoncern, Volkswagen.

Vd Herbert Diess vill få sitt kontrakt förlängt för att pressa fram ett stöd från ägarna för de förändringar han vill göra. 

En stor maktkamp inom VW-koncernen låg bakom de beslut som ledde fram till den omfattande dieselskandalen 2015. Den gången handlade det om kostnader för att rena dieselmotorer och vilken teknik som skulle användas.

Nu är det dags igen och det är koncernens vd Herbert Diess som står i fokus. Diess utsågs till chef för bilmärket Volkswagen 2015 och för hela koncernen tre år senare sedan flera av hans chefskollegor tvingats avgå. Diess värvades från BMW 2015 och har därmed lyckats undvika att kopplas samman med de beslut som ledde fram till dieselfusket.

Tvingades avgå i somras

I somras tvingades Diess överraskande lämna jobbet som vd för bilmärket Volkswagen. Mjukvaruproblemen som drabbat flera modeller och framför allt nya elbilen ID.3 ansågs vara en bidragande orsak till att Diess fick i uppgift att bara koncentrera sig på koncernen.

Diess tog petningen som ett ifrågasättande och vill nu att ägarna förlänger hans kontrakt. Diess kontrakt med VW går ut 2023 och det vanliga inom tyska storbolag är att en förlängning diskuteras först under det sista kontraktsåret.

En förlängning av kontraktet redan nu skulle visa att ägarfamiljerna Piech och Porsche samt delstaten Niedersachsen skulle visa Diess sitt förtroende. Om det däremot inte blir någon förlängning kan det tyda på att Diess inte har stöd av ägarna.

Facket är emot

Herbert Diess har försökt att genomföra stora förändringar inom VW-koncernen och har under den resan skaffat sig många fiender. Bakom bråket den här gången finns att Diess vill utse Arno Antlitz och Thomas Schmall till chefer och medlemmar av ledningsgruppen. 

Den starka fackföreningen har motsatt sig utnämningarna och om facket får stöd av delstaten blir det svårt för Diess att driva igenom sitt förändringsprogram.

Fackförbundets chef Bernd Osterloh påstås vara emot att Diess kontrakt förlängs och facket påstås också vara emot att utse Antlitz och Schmall till nya chefer. 

Om Diess tappar kontrollen över Volkswagen kan det betyda stora förändringar i koncernens strategi.