Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya märken från Kina, här Nio och Xpeng, har knuffat på elbilsförsäljningen i Sverige. I sommar rullar närmare 250 000 elbilar på svenska vägar.Nya märken från Kina, här Nio och Xpeng, har knuffat på elbilsförsäljningen i Sverige. I sommar rullar närmare 250 000 elbilar på svenska vägar.Nya märken från Kina, här Nio och Xpeng, har knuffat på elbilsförsäljningen i Sverige. I sommar rullar närmare 250 000 elbilar på svenska vägar.
1 AV 2
Teknikens Världs expert Daniel Östlund vet vad han pratar om och ger dig råd.
2 AV 2
Nya märken från Kina, här Nio och Xpeng, har knuffat på elbilsförsäljningen i Sverige. I sommar rullar närmare 250 000 elbilar på svenska vägar.
Foto: Glenn Lindberg / Expressen Lifestyle

Ny statistik: 250 000 elbilar på svenska vägar i sommar

Elbilen är det populäraste valet för svenska bilkunder. 

Ny statistik från Power Circle visar att det nu finns drygt en halv miljon laddbara bilar i Sverige och närmare hälften av dem är elbilar.

Det gör Sverige till tvåa i Europa efter Norge.

Trots att nybilsförsäljningen går knackigt säljs det många nya elbilar i Sverige. Ny statistik från Power Circe drygt 504 000 laddbara personbilar i Sverige, drygt 1 000 eldrivna bussar, drygt 16 500 eldrivna lätta lastbilar, 378 tunga lastbilar som går på el och drygt 2 700 eldrivna motorcyklar.

Det betyder att de laddbara bilarna står för cirka tio procent av hela personbilsflottan i Sverige och en betydligt större andel om vi räknar de bilar som faktiskt använts. Den allra mesta trafiken i Sverige görs med personbilar som är nyare än åtta år, vilket i princip inkluderar alla de laddbara bilarna.

Förutom att det sålts cirka 75 000 laddbara bilar i år har det också satts upp cirka 11 000 nya laddpunkter.

Elbilarna vinner mark på laddhybriderna och på svenska vägar rullar nu cirka 246 000 elbilar och 258 000 laddhybrider. Under årets sju första månader såldes 58 932 elbilar jämfört med 33 012 laddhybrider. Elbilarna ökade därmed sin försäljning med 32 procent jämfört med samma period förra året medan laddhybriderna minskat sin försäljning med 16 procent.

Såldes med bonus

Många av de elbilar som registrerats under första halvåret 2023 såldes innan elbilsbonusen togs bort i november förra året. Det betyder att bilbranschen befarar ett tapp i registreringen under andra halvåret 2023. 

– Efter borttagandet av klimatbonusen efterfrågar allt fler nu politiska styrmedel riktade mot laddbara fordon. Det kommer att bli intressant att följa utvecklingen under hösten och se om vi kan se den nedgång i nyregistreringar som nu förväntas komma, säger Hampus Thuresson, projektledare på Power Circle.

Power Circle har också sammanställt en siffra på den totala batterikapaciteten bland de laddbara fordonen. I dag uppgår den till 10 700 MWh. Den här siffran är intressant den dag elnätet och kraftbolagen kan börja utnyttja fordonens batterier för att kapa topparna i efterfrågan på el.

Under 2023 har det i Sverige byggt 1 176 nya laddplatser med totalt närmare 11 000 nya laddpunkter. Det är en rejäl ökning jämflört med förra året, 38 respektive 59 procent och allt fler laddplatser innehåller fler laddpunkter.