Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Carlos Tavares och hans Stellantis vill få fart på bilförsäljningen i Kina. I dag säljer FCA-gruppen bara Jeep på världens största bilmarknad.Carlos Tavares och hans Stellantis vill få fart på bilförsäljningen i Kina. I dag säljer FCA-gruppen bara Jeep på världens största bilmarknad.Carlos Tavares och hans Stellantis vill få fart på bilförsäljningen i Kina. I dag säljer FCA-gruppen bara Jeep på världens största bilmarknad.
Carlos Tavares och hans Stellantis vill få fart på bilförsäljningen i Kina. I dag säljer FCA-gruppen bara Jeep på världens största bilmarknad.

Nya biljätten Stellantis blickar österut för att växa

Nya biljätten Stellantis – som bildades när FCA slogs samma med PSA – vill göra affärer i Kina. Nu har Stellantis inlett samtal med de kinesiska tillverkarna Chery och GAC om ett samarbete.

Efter ett år av förhandlingarna är nu sammanslagningen av Fiat Chrysler Automobiles och PSA, med bilmärken som Peugeot och Citroën, klar. Den nya biljätten får namnet Stellantis och ett åtgärdsprogram är redan sjösatt. Bland annat ska Fiat/Chrysler använda PSA-gruppens nyutvecklade plattformar för elbilar och hybrider.

Ett annat fokus för Stellantis är att få fart på affärerna med Kina. Varken PSA eller FCA har haft någon större framgång på världens största bilmarknad. PSA upplöste sitt samarbete med Changan 2019 och har nu endast affärer ihop med Dongfeng. Dongfeng äger en del av Stellantis och det kinesiska företaget var en stor räddning för PSA under krisen 2010.

Färre modeller

FCA säljer endast Jeep i Kina och bygger bilar tillsammans med GAC bensin- och hybridversioner av Grand Commander, Renegade, Compass och Cherokee. 

Stellantis kommer att äga 75 procent av det nya företaget som ska skapas tillsammans med GAC och Chery.

Det ryktas också att samarbetet med Dongfeng kan vara i fara, även om representanter för Stellantis inte bekräftat att det byggs en ny partner i Kina.

För Stellantis vd Carlos Tavares är det viktigt att snabbt få ordning på olika samarbeten så att samordningsvinsterna kan börja betala sig. Stellantis väntas använda färra plattformar än FCA och PSA tillsammans gjort tidigare och precis som Renault/Nissan/Mitsubishi kan det bli tal om att dela upp världen för alla olika bilmärken.