Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jan-Åke Jonsson och Victor MullerJan-Åke Jonsson och Victor MullerJan-Åke Jonsson och Victor Muller
Jan-Åke Jonsson och Victor Muller

Nya brottsmisstankar i Saab-affären

Den som trodde att Saab-affären var avslutad i och med företagets konkurs 2011 trodde fel. Inte bara har nu nya ägarna Nevs ekonomiska problem, nu riktas nya brottsmisstankar mot tidigare chefer i företaget – bland annat Victor Muller och Jan-Åke Jonsson.

En kortlivad, turbulent och mediabevakningsintensiv historia – det var holländska Spykers ägande av Saab Automobile. Konkursen blev ett faktum vintern 2011 och efterspelet långvarigt. Och ännu är det inte över – inte bara har Nevs, som köpt upp konkursboet med intentionen att tillverka elbilar, långt gångna ekonomiska problem. Nu har både Victor Muller, Spykers starke man, och Jan-Åke Jonsson, Saab-chef under Spykers ägande, blivit föremål för nya brottsmisstankar.

Återigen rör det sig om ekonomiskt fiffel, rapporterar nyhetsbyrån TT, och förutom Muller och Jonsson är även ytterligare en Saab-chef involverad i misstankarna. Chefsåklagare Olof Sahlgren vill inte säga till nyhetsbyrån vilken typ av brott det rör sig om – men kärnan i utredningen handlar om hur cheferna, däribland just Victor Muller, fick betalt. Anklagelser finns även om grovt försvårande av skattekontroll.

Åklagaren väntar i dagsläget på besked om utlämning av material från Nederländerna, där en husrannsakan har genomförts hos Spyker. Huruvida detta har samband med den tvångsauktion som påstods genomföras av Spykers tillgångar för några veckor sedan, vet vi inte.