Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya London-taxin dyrare än en Porsche

Den nya, Geely-utvecklade London-taxin med Volvoteknik är nu till salu. Och den kostar mer än en Porsche 718 Cayman.

Ersättaren till den ikoniska London-taxin, LEVC TX, har börjat säljas – och den blir inte billig. Priset på den eldrivna, specialbyggda taxin börjar på 55 599 pund, eller över 600 000 kronor. Det är 70 000 kronor mer än en sprillans ny Porsche Cayman.

Det finns också en avbetalningslösning där förarna betalar 1 900 kronor i veckan för bilen under fyra års tid. Det är inte så mycket mer än den utgående modellen, som kostade motsvarande 1 800 kronor i veckan, men det är fortfarande mycket pengar.

Anledningen till det styva priset är naturligtvis att bilen är byggd för outtröttlig användning i Londons storstadsmiljö. I priset ingår service i tre år eller 14 500 mil, och full garanti med vägassistans i tre år eller 20 000 mil.

LEVC räknar också med att förarna kommer att spara uppåt 550 kronor i vecka i bränslekostnader om de körs i snitt 18 mil per dag, tack vare bilens elektriska drivlina. Drivlinan, som delar teknik med Volvo, har en förbränningsmotor som fungerar som en räckviddsförlängare. Räckvidden är 11 mil på el och 65 mil totalt, och bilen kan laddas i en snabbladdare på 20 minuter.

Vi har skrivit om den nyutvecklade, eldrivna London-taxin tidigare, eftersom den delar mycket av sin teknik med Volvo. Den använde till och med en XC90-kaross som mula under utvecklingsperioden.