Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: © 2012 Ford Motor Company

Nya Mondeo försenas när Ford möblerar om

Den finansiella oron i Europa gör sig allt mer påmind, även inom bilindustrin. Ford räknar med storförlust för i år och stänger ned fabriker i Europa. Det ger tyvärr förseningar av nya Mondeo.

Ford räknar med förluster på motsvarande över tio miljarder kronor i år – enbart i Europa. Därför försöker man nu anpassa sin kostym genom att friställa personal, stänga fabriker och förflytta produktion till andra befintliga fabriker. Produktionskapaciteten i Europa minskar med 18 procent, vilket motsvarar 355000 bilar, om alla sparplaner går i lås. Det skulle ge en kostnadsreducering på drygt tre miljarder kronor årligen.

 Tre fabriker har man planerat att lägga ned. Två i Storbritannien och en belgiska Genk. 5700 tim- och fastanställda berörs på ett eller annat vis.

 De två fabrikerna i Storbritannien är dels den i Dagenham som har varit i Fords ägo sedan 1953 och som dessförinnan tillverkade flygplanet Spitfire under andra världskriget, och dels fabriken i Southampton som tillverkar transportbilen Transit och som har tillverkats tiotals miljoner bilar och motorer sedan 1931.

 Dessa båda är planerade att läggas ned redan nästa år och produktionen av Transit flyttas då över till Fords produktionsanläggning i Kocaeli i Turkiet.

 Fabriken i Genk, som i dag tillverkar S-Max och Galaxy samt snart också nya Mondeo (var det tänkt), tänker man lägga ned mot slutet av 2014. Produktionen av dessa modeller planeras i stället till Valencia-fabriken medan C-Max och Grand C-Max troligtvis tar steget från Valencia till tyska Saarlouis-fabriken.

 Alla förändringar inom Ford Europa ger följder för bilköpare över hela kontinenten. Ford skriver att nya Mondeo med snåla EcoBoost-motorn på 1,0 liter kommer att lanseras så sent som mot slutet av 2014. De väntar alltså med den motorversionen tills dess att Valencia-fabriken har tagit över produktionen.

 Ford skriver inte ut det närmare, men sannolikt betyder detta att introduktionen av nya Ford Mondeo, inte bara EcoBoost-versionen, försenas i Europa. Detta eftersom man ogärna påbörjar en ny modellproduktion i en fabrik som ska läggas ned.

 Nya Mondeo hade världspremiär på bilsalongen i Paris för en knapp månad sedan, men säljpremiären kan vänta alltså på sig till hösten 2014.