Nya Toyota Auris byggs i Storbritannien

Brexit till trots, nya Genèvedebuterande Toyota Auris ska byggas i Storbritannien, precis som föregångaren.

Huruvida Storbritanniens utträde ur den Europeiska Unionen hotar eller gynnar landets fordonsindustri råder det delade meningar om. Faktum är dock att produktionen dalade med tre procent 2017 efter rekordåret 2016.

Enligt Auto Express står det nu dock klart att nya Toyota Auris, som gör debut under Genèvesalongen nästa vecka, ska byggas i Burnaston och motorerna i Deeside, beläget i norra Wales.

Beslutet kommer kanske inte direkt som någon chock då dagens Auris byggs på samma ort samt att Toyota och brittiska staten har plöjt ner motsvarande 2,6 miljarder kronor i fabriken. I och med beslutet gör man tvärtom mot konkurrenten Nissan som valt franska Flins för produktionen av nya Micra, en modell som tidigare har tidigare skruvats ihop i Sunderland.

Omkring 3000 personer jobbar för Toyota på de brittiska öarna och 85 procent av alla brittiskt byggda Toyotabilar går på export till övriga Europa. Exportsiffran för bilar byggda i landet som helhet är 79,9 procent.

Toyota Europa har sitt huvudkontur i Bryssel, Belgien, och utöver Storbritannien har man produktion i Frankrike, Polen Portugal, Ryssland, Tjeckien och Turkiet.