Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
PSA-gruppen
PSA-gruppen
PSA-gruppen
PSA-gruppen

Nya varsel hos PSA – saxar 5 000 jobb

Den allt segare bilförsäljningen i EU börjar nu kännas av för Peugeot och Citroën i PSA-koncernen som nu planerar att skära ner personalstyrkan med 5 000 jobb.

Bilförsäljningen i EU föll förra månaden med 1,8 procent visar siffror från belgiska branschorganet ACEA, vilket följer trenden för hela året. Hittills i år har drygt 100 000 färre nya bilar registrerats, en nedgång på 1,2 procent sedan januari.

 Enligt Jean-Pierre Mercier vid fackföreningen CGT på PSA:s fabrik i Seine-Saint Denis utanför Paris reagerar nu PSA-koncernen på de dalande siffrorna med att minska sin verksamhet med 5 000 jobb, skriver Auto News. Nedskärningarna kommer drabba 1 900 arbetare vid tillverkningen och 3 100 jobb kommer försvinna inom försäljning, information och forskning och utveckling-avdelningarna. Jobben kommer uteslutande att påverka PSA:s franska anställda.

 Så sent som i slutet av oktober kunde vi rapportera att PSA-koncernen sparkar 6 000 medarbetare. PSA har än så länge inte velat kommentera uppgifterna om ytterligare nedskärningar, men bekräftar att man planerat att avskeda och erbjuda avgångsvederlag sedan innan. Koncernen har tidigare i år lanserat ett sparpaket på 800 miljoner euro för att klara sig bättre mot en allt hårdare konkurrens på den europeiska marknaden.

 Hittills i år har PSA tappat nära en procent av marknaden, men är med 12,7 procent fortsatt näst största biltillverkaren i Europa. Etta är Volkswagen som tvärtom ökar sin marknadsandel med nästan två procent till 23,2 procent.