Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nytt avtal för Toyota och Suzuki närmare varandra

De japanska biltillverkarna Toyota och Suzuki meddelar att de har ingått en ny ekonomisk allians med sikte på ett långt partnerskap inom flera områden, bland annat självkörande bilar.

Toyota Motor Corporation och Suzuki Motor Corporation är ingen ny kombination. De båda japanska biltillverkarna började prata samarbete med varandra för över tre år sedan och under 2017 blev snacket mer konkret om vilka områden samarbetet ska inkludera. I fjol nåddes vi av informationen att Toyota och Suzuki i ett första gemensamt projekt ska bygga en budgetbil för tredje världen och i mars i år blev samverkandet mellan de båda ännu tydligare – gemensam produktutveckling med Toyotas hybridteknik i fokus tillsammans med Suzukis starkaste område, nämligen mindre bilar.

Nu meddelar Toyota och Suzuki att de har skrivit ett nytt avtal som ska föra företagen ännu närmare varandra. Detta för att stå bättre rustade inför vad framtiden har att komma med i form av exempelvis miljömässiga direktiv och teknikutveckling. Ett samarbetsområde som lyfts fram är självkörande, så kallade autonoma, bilar.

De båda företagen poängterar samtidigt att, trots det fördjupade samarbetet, konkurrensen mellan dem ska finnas kvar.

Toyota och Suzuki kommer dessutom att bli delägare i varandra. För motsvarande 8,8 miljarder kronor köper Toyota 24 miljoner stamaktier i Suzuki vilket ger dem en ägarandel om 4,94 procent. Suzuki ska i sin tur köpa aktier i Toyota för motsvarande 4,4 miljarder kronor. Aktieaffären kan inte gå i lås förrän konkurrensmyndigheter utanför Japan har gett sina godkännanden.

Toyota har redan ett finger med i spelet hos många biltillverkare. Förutom att helt äga bland annat Lexus, Hino och Daihatsu har Toyota en 16,5-procentig ägarandel i Subaru Corporation (som äger biltillverkaren Subaru, hette tidigare Fuji Heavy Industries), i Isuzu Motors med 5,9 procent av aktierna och i Mazda Motor Corporation med 5 procent.