Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Första testet av Tesla Model Y läser du inom kort här på teknikensvarld.se och i tidningen.
Första testet av Tesla Model Y läser du inom kort här på teknikensvarld.se och i tidningen.
Första testet av Tesla Model Y läser du inom kort här på teknikensvarld.se och i tidningen.
Första testet av Tesla Model Y läser du inom kort här på teknikensvarld.se och i tidningen. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Nytt leveransrekord för Tesla

Tesla har fått upp farten rejält och under årets tredje kvartal noterade det amerikanska företaget ett nytt rekord i antal levererade elbilar.

I tider som dessa, med global komponentbrist inom många branscher, inte minst i bilindustrin, är det många biltillverkare som uppvisar svaga produktions- och leveranssiffror. Men för Tesla är det tvärtom. Det amerikanska bolaget, som tillverkar bland annat elbilar, slog nämligen till med ett leveransrekord under årets tredje kvartal som sträcker sig mellan 1 juli och 30 september.

Tesla tillverkade under perioden 237 823 bilar och levererade 241 300 stycken. Det är en leveransökning med drygt 73 procent jämfört med samma kvartal i fjol.
Tidigare rekord registrerades föregående kvartal då 201 250 bilar levererades.
Årets tredje kvartal är dessutom sjätte kvartalet i rad som Tesla ökar sina leveranser från föregående kvartal. Senast antalet leveranser sjönk mellan två kvartal var mellan fjärde kvartalet 2019 och första 2020.

Tesla Model 3 och för Europa helt nya Model Y stod för en klar majoritet av både produktion och leveranser – 228 882 tillverkade och 232 025 levererade. Siffrorna för modellerna Model S och Model X var blygsamma 8 941 tillverkade och 9 275 levererade.

 

Även om Kina, tillsammans med USA, är Teslas största marknad exporterades ungefär två tredjedelar av bilarna som tillverkades i Shanghai-fabriken till framför allt Europa men också till andra länder i Asien.

Tesla i Europa ökar kraftigt. Inga septembersiffror finns ännu, däremot såg märket en 73-procentig försäljningsökning i augusti i år.
Inom kort kommer Teslas nya fabrik sydost om Berlin att öppna och då förse europeiska marknaden med bilar.