Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Sergey Nivens / Shutterstock, Teknikens Värld

Obehöriga kom åt information om miljontals Volkswagen- och Audi-kunder

En leverantör till Volkswagen och Audi i USA och Kanada har allvarligt brustit i sin digitala säkerhet och därför har omkring 3,3 miljoner kunders uppgifter, vissa väldigt känsliga, nått obehöriga ögon efter ett dataintrång.

Nästan dagligen får vi läsa om stora dataintrång runt om i världen. För bara några veckor sedan var det Folkhälsomyndighetens databas som hade fått obehörig påhälsning, i fjol höstas gjordes ett intrång i norska Stortingets dataregister och för några år sedan drabbades Transportstyrelsen av dataintrång i samband med outsourcing av tjänster.

Nu är det Volkswagen och framför allt Audi i USA och Kanada som är drabbade efter att en leverantör av digitala försäljnings- och marknadsföringsverktyg har kraftigt brustit i att skydda kunders uppgifter.

Det är kunduppgifter insamlade av merparten av återförsäljarna mellan 2014 och 2019 som under perioden augusti 2019 och maj 2021 låg helt öppna och under den tiden hamnade i orätta händer.

Ungefär 3,3 miljoner kunders information läckte ut. 3,1 miljoner Audi-kunder i USA och 163 000 Audi-kunder i Kanada samt totalt cirka 3 300 Volkswagen-kunder. Merparten av uppgifterna som läckte ut innehöll kundernas namn, postadresser, e-postadresser och telefonnummer, samt i vissa fall även fordonens identifikationsnummer samt fordonsspecifikationer.

Dock drabbades ungefär 90 000 Audi-kunder i USA extra hårt då dessa kunders körkortsnummer, födelsedatum, personnummer och kontonummer läckte ut till obehöriga i samband med dataintrånget.

Volkswagen of America har meddelat att de kommer att kontakta alla berörda kunder samt att de 90 000 personer som drabbats extra hårt kommer att erbjudas kreditskyddstjänster kostnadsfritt.