Foto: press photo, do not use for advertising purposes

OFFICIELLT: Aston Martin och Mercedes-AMG ingår samarbete

Nästa generation Aston Martin-modeller kommer att drivas av AMG-motorer. Det står klart nu när Aston Martin och Mercedes-AMG har ingått ett samarbete som även gör Daimler till delägare i Aston Martin.

Det har pratats om det länge och nu är det officiellt – Aston Martin ska samarbeta med Daimler-koncernen. Närmare bestämt är det Aston Martin och Daimlers prestandadotterbolag Mercedes-AMG som ingår ett samarbete. De två parterna har i dag skrivit under ett så kallat Letter of intent som ritar upp grunddragen för ett kommande samarbete.

 Enligt avtalet ska Mercedes-AMG leverera motorer till Aston Martin, medan Mercedes personbilsgren ska bistå med elektronikkomponenter. I utbyte får Daimler AG en aktieandel på fem procent i Aston Martin och blir ytterligare en delägare jämte Investment DAR och Investindustrial. Även om motorerna, främst åttacylindriga V-motorer, kommer att tillverkas av AMG så ska de specialanpassas efter Aston Martins behov. Aston Martins bilar kommer även fortsättningsvis att tillverkas i Gaydon.

 – Vi är stolta över att arbeta med Aston Martin och att förse dem med drivlinor och elektroniktkomponenter. Det är ett bevis på AMG:s teknik- och prestandaexpertis och en riktigt win-win situation för båda parter, säger AMG-chefen Ola Källenius i ett pressmeddelande.