Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Audi DucatiAudi DucatiAudi Ducati
Audi Ducati

Officiellt: Audi köper Ducati

Audi köper som förväntat den italienska motorcykeltillverkaren Ducati och införlivar märket i sin prestandaavdelning Audi Sport.

Audi och ägarna Volkswagen bekräftar att man köper Bolognabaserade Ducati Holding SpA, som vi kunde skriva om i går. Beskedet var väntat, det enda som saknades var ett godkännande från Volkswagens styrelse som hade sammanträde under onsdagen. Audi har inte berättat hur mycket man betalar för företaget men en summa som nämnts i olika medier är 7,6 miljarder kronor.

 –Ducati är känt världen över som ett premium-märke bland motorcykeltillverkare och har en lång tradition när det gäller sportmotorcyklar. Bolaget har en omfattande expertis inom högpresterande motorer och lättviktskonstruktioner och är bland de mest lönsamma tillverkarna av tvåhjuliga fordon i världen. Detta passar Audi perfekt, säger Audi AG:s vd Rupert Stadler i ett pressmeddelande.

 Ducati grundades 1926 och har tillverkat motorcyklar sedan 1949. Förra året sålde man 42 000 motorcyklar med en omsättning på motsvarande 4,25 miljarder kronor, att jämföra med Audis konkurrent BMW:s motorcykelavdelning som tillverkade 97 076 motorcyklar 2010. Audi får nu 1 100 nya anställda i Ducatis fabriker i Bologna och Thailand.

 Ducati har haft stora framgångar i bland annat MotoGP och i Superbike World Championship där man plockat hem konstruktörsmästerskapet 17 gånger de senaste 21 åren.