Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Porsche

Officiellt: Porsche och Rimac köper Bugatti

Efter en tids spekulationer står det nu klart att Porsche och Rimac går ihop och genom ett samriskföretag förvärvar superbilstillverkaren Bugatti.

Som tidigare rapporterat har tyska Porsche och kroatiska Rimac varit intresserade av att överta franska Bugatti. Nu är affären klar, meddelar Porsche i ett pressutlåtande. I enighet med tidigare uppgifter kommer Rimac äga 55 procent i det nya samriskföretaget och Porsche 45 procent av aktierna, samtidigt som Porsche äger 24 procent i Rimac sedan tidigare.

Bugatti ska inkorporeras i det nya företaget av nuvarande ägaren Volkswagen och aktierna kommer därefter överföras till Porsche. Det var en nöjd styrelsechef i Porsche som uttalade sig i media.

– Vi kombinerar Bugattis expertis i supersportbilsbranschen med Rimacs kunnande kring elektrisk mobilitet. Bugatti bidrar med ett traditionstyngt märke, ikoniska produkter, lojal kundkrets och en global återförsäljarorganisation. Utöver teknik så bidrar Rimac med ny utveckling och organisationsförslag, säger Oliver Blume i ett pressmeddelande.

Foto: Porsche

Planen är att man ska producera två modeller under det nya företaget: Bugatti Chiron och helelektriska Rimac Nevera. I framtiden kommer alla Bugatti-modeller fortsatt att tillverkas i märkets fabrik i franska Molsheim. Längre fram är gemensamt utvecklade Bugatti-modeller planerade att tas fram.

– Detta är ett riktigt spännande ögonblick. Bugatti och Rimac är en perfekt matchning och båda bidrar med viktiga tillgångar: vi som pionjärer inom elteknik och Bugatti med sin tradition och historia som biltillverkare i högsta klass. Tillsammans kommer vi lägga ihop vår kunskap, vår teknik och våra tillgångar med målet att skapa väldigt speciella projekt i framtiden, säger Mate Rimac, vd och grundare av Rimac.

1 AV 2
Foto: Porsche
2 AV 2
Foto: Porsche

Mate Rimac kommer även bli vd för samriskföretaget som när det har grundats kommer att ha runt 430 anställda, varav 300 på företagets huvudkontor i Zagreb och 130 på Bugatti-fabriken i Molsheim. Från 2023 kommer det nygrundande företaget att ha sitt säte på det nybyggda Rimac Campus strax utanför Zagreb.

Rimac menar att man kommer vara lyhörda för kundernas önskemål och även om helelektriska Bugatti-bilar är planerade i framtiden så kan han se förbränningsmotorerna hänga kvar ”under en längre tid” i hybridfordon. Han har även uttalat sig om vad potentiella köpare kan förvänta sig av kommande Bugatti Chiron.

– Vissa kanske tror att vi kommer ta en Nevera och trycka dit en Bugatti-logga och kalla den för en Bugatti. Det kommer absolut inte att hända. Vi kommer inte enbart designa om eller hybridisera Chiron och kalla det för en ny bil. Vi utvecklar en helt ny produkt för vi tror att det är bästa vägen och den produkten kommer ha en förbränningsmotor, säger Mate Rimac.