Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Natallia B/Shutterstock

Ökad efterfrågan på bensinbilar under coronakrisen

Priserna på begagnade bensinbilar ser ut att stiga när bensinpriset faller. Det visar den senaste statistiken från Sveriges näst största handelsplats för bilar, Wayke. Samtidigt sjunker priserna för elbilar och hybrider.

Bensinpriset har fortsatt nedåt under coronakrisen. Och kanske ligger det bakom att efterfrågan på begagnade bensinbilar vänder uppåt igen. Priserna ökar som en följd av ökad efterfrågan.

Sveriges näst största marknadsplats för begagnade bilar, Wayke, har studerat priserna på merparten av de begagnade bilar som varit ute till försäljning det senaste året. Under mars månad har bilbranschen bromsat in som en följd av coronautbrottet och därför är också månaden extra intressant att studera.

Snittpriserna för alla typer av begagnade bilar har ökat marginellt under månaden men med hela sex procent jämfört med samma månad förra året. Bland de olika drivlinorna är det bensinbilarna som driver upp priserna medan resterande biltyper har samma eller ett lägre prisläge. Jämfört med mars månad 2019 är snittpriserna på bensinbilar 18 procent högre i år.

Det är alltså en tydlig skillnad i prisbilden för bensin- och dieselbilar trots att priset för en liter bränsle, bensin eller diesel, sjunkit.

Inte lika eftertraktat som tidigare. Foto: Shutterstock

Utbudet av begagnade bensinbilar har sjunkit med 13 procent på tre månader. Under samma period har utbudet av begagnade dieselbilar varit oförändrat och utbudet av begagnade elbilar och hybrider har ökat med nio procent bara under den senaste månaden och med 61 procent under året.

- Vi ser en ökning av intresset för bensinbilar vilket kan vara en tillfällig effekt av det sjunkande bensinpriset. Vilka konsekvenser pandemin får för olika drivmedel och biltyper är svårt att säga redan nu men jag tror att vi kommer tillbaks till en ökad fokus på förnybart på längre sikt, säger Martin Fransson, vd på Wayke.