Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Per-Erik Sundström / Expressen Lifestyle

Ökning av nya bilar i augusti – laddbart i topp

Ny statistik visar på en ökning av registrerade bilar under augusti mot förra året, men trots det har nybilsförsäljningen nästan halverats i år.

Konjunkturläget har påverkat nybilsförsäljningen kraftigt under den senaste tiden. Men enligt statistik från Mobility Sweden har det under augusti ändå registrerats 23 871 nya personbilar, en ökning med 16 procent mot samma period förra året.
Något som enligt dem beror på att stora orderböcker byggdes upp under pandemin, och innan klimatbonusen stoppades. Bilar som nu efter förseningar har levererats.

Av de registrerade bilarna utgörs 60 procent av laddbara fordon. Hela 41 procent helt eldrivna bilar och 19 procent laddhybrider. Under augusti 2022 var andelen laddbara bilar totalt 46 procent.
De flesta av bilarna är företagsbilar då sju av tio är registrerade av företag. När det kommer till privatmarknaden är nybilsförsäljningen svag, enligt Mobility Sweden på nivåer nära hälften av volymen förra året.
– Det är glädjande att vi återgår till normala leveranstider men oroande att vi tömmer våra orderböcker. Även den höga andelen laddbara fordon är positivt, som drivs av företagens vilja att ställa om sina fordonsflottor. Nyförsäljningen på privatsidan är fortsatt iskall. Därför är det angeläget att regeringen gör fortsatta satsningar på klimatomställningen där främst privatmarknaden behöver stimulanser, säger Sofia Linder, chefsekonom på Mobility Sweden.

Samtidigt har det sålts 5 754 lätta och tunga lastbilar under augusti. En ökning med drygt 64 procent mot förra året. Majoriteten, 4 044 stycken, lätta lastbilar varav 24,4 procent eldrivna.