Oljeproduktionen ska minska – bensinpriset väntas fortsatt vara lågt
Det ”oljekrig” som pågått i mer än en månad ser ut att vara över. Flertalet oljeproducerande länder har kommit överens om att minska produktionsvolymerna.
Med Saudiarabien i spetsen inledde OPEC-länderna (Organization of the Petroleum Exporting Countries) ett priskrig på världens oljemarknad, och ett annat oljeproducerande land, Ryssland, svarade med samma mynt. Det innebar en överproduktion som fick priserna på råolja att på väldigt kort tid falla kraftigare än vid något annat tillfälle under de senaste 20 åren. Den så kallade OPEC-korgen, det vill säga de olika OPEC-ländernas oljeproduktion, rasade från över 50 dollar per fat till drygt 30 dollar och har fortsatt ned och ligger nu på drygt 21 dollar fatet. För ett år sedan låg OPEC-oljans snittpris på över 70 dollar.
Andra råoljetyper följde samma mönster. Brentoljan, det vill säga olja från Nordsjön, rasade även den från över 50 dollar per fat till mindre än halva summan. I april har Brentoljan dock hämtat sig något och ligger på ungefär 32 dollar.
Den amerikanska WTI-oljan gjorde en ännu större djupdykning när den var på väg under 20 dollar per fat. Den har hämtat sig en aning och efter att ha varit uppe på 28 dollar för några dagar sedan är den nu nere i 23 dollar.
Oljekriget har alltså inneburit större produktionsvolymer än vad som konsumeras, och skillnaderna har blivit ännu större i och med coronavirusets utbredning över världen. Man räknar med att pandemin har sänkt världens oljeförbrukning med ungefär en tredjedel.
Överproduktionen har lett till lägre bensin- och dieselpriser, även i Sverige. Som lägst har en liter 95-oktanig bensin legat på 12,48 kronor. Dieselns lägsta notering är 14,03 kronor per liter. Priserna har justerats uppåt en aning de senaste dagarna och ligger just nu på 12,73 respektive 14,32 kronor per liter. Så låga drivmedelspriser har vi inte sett i Sverige på flera år.
Men nu ser priskriget på oljemarknaden ut att vara över. OPEC-länderna (Saudiarabien, Irak, Iran, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Venezuela, Nigeria, Angola, Algeriet, Libyen, Kongo-Brazzaville, Gabon och Ekvatorialguinea) har tillsammans med tio andra oljeproducerande länder, de så kallade OPEC+-länderna (Ryssland, Kazakstan, Malaysia, Mexiko, Azerbajdzjan, Bahrain, Oman, Sudan, Sydsudan och Brunei) kommit överens om ”eld upphör”. De har efter långa överläggningar under påskhelgen kommit fram till att gemensamt sänka oljeproduktionen med 9,7 miljoner fat per dag. Saudiarabien, Kuwait och Förenade Arabemiraten har dessutom lovat att sänka sina produktionsvolymer än mer för att sammanlagt nå 12,5 miljoner färre fat per dag. Det är mer än tio procent av världens totala dagliga oljeproduktion.
Minskningen inleds inte omgående utan man siktar på att under maj och juni nå de sänkta produktionsmålen.
Andra stora oljeproducerande länder som USA, Kanada, Brasilien, Kina och Norge har inte ingått något avtal om minskad oljeproduktion, men de väntas följa efter OPEC-ländernas exempel, framför allt för att nuvarande produktionsvolymer, med efterföljande låga råoljepriser, gör industrin olönsam. OPEC-länderna har bett övriga länder att sänka produktionen med fem miljoner fat om dagen.
Experter runt om i världen tror inte att priserna på bensin och diesel kommer att sticka iväg uppåt i och med avtalet. Först gäller det för oljeländerna att inleda produktionsminskningen, inte bara i teorin, därefter är det sannolikt att tar det tid för råoljan att nå upp till prisnivåerna innan oljekriget inleddes. Dessutom påverkar spridningen av coronaviruset och sjukdomen covid-19 världsmarknaden kraftigt.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se