Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Opel erövrar Sverige

Opel i Sverige har inte alltid haft det lätt, men i och med tillkomsten av en helt ny generation Astra har det börjat hända saker. Den tyska tillverkaren med bas i Rüsselsheim ökade i vårt avlånga land med hela 40 procent förra månaden.

Det är inga jättestora volymer vi snackar om, men Opels ökning på den svenska marknaden är ändå rejäl. Under september månad ökade Opel i Sverige med 40 procent i jämförelse med samma månad året dessförinnan. I september registrerades 805 nya Opel-bilar i Sverige vilket kan jämföras med 574 stycken i september 2015. Den modell som är Opels draglok är inte oväntat nya Astra, testvinnare hos Teknikens Värld. Astra registrerades under månaden i 301 exemplar, klart fler än någon annan Opel-modell. Det är en ökning med 147 procent från fjolårets 122 exemplar.

Corsa, en populär småbil ute i Europa, tappade däremot med drygt 19 procent till 248 enheter (307 för ett år sedan).

Merparten av Opels personbilsmodeller tappade i Sverige i september, men inte Insigna, en modell som verkligen är i behov av att bytas ut och som snart kastar in handduken för att låta en efterträdare ta över (det sker under 2017). 112 registrerade Insignia i september kan jämföras med 32 stycken ett år tidigare.

 Astra och Insignia trycker Opel uppåt i statistiken, det gör inte Zafira som registrerades i fyra exemplar i september, nio färre än samma månad förra året.

Sett över årets första nio månader har Opel ökat med drygt 20 procent, från 5 019 till 6 047 bilar. Lägger man till företagets transportbilssektion är ökningen ännu högre, 21 procent. Enbart sett till september månad är siffran däremot något lägre än de 40 procent som nämns i stycket ovan – 39 procent.

Opels marknadsandel i september var 2,22 procent, en ökning från 2,01 procent året innan. Lägger man till transportbilarna hamnar Opel i Sverige på en marknadsandel om 2,45 procent.

– Den positiva trenden håller i sig och det känns naturligtvis mycket bra. Vi vet att vi har rätt produkter och efter att ha gjort förstärkningar på bland annat säljavdelningen ser vi nu resultat, säger Opel Sveriges vd Lasse Grundström som tror att säljkurvan fortsätter uppåt resten av året.