Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Steffen Holzmann / DUH

Opel får böta 650 miljoner kronor för ”dieselfusk”

Opel har nu accepterat böter på 650 miljoner kronor, som straff för att ha sålt dieselbilar som haft högre utsläpp än tillverkaren ursprungligen uppgett. Det visar en ny rapport.

Åklagarmyndigheten i Frankfurt, Tyskland, utdömde böterna (64,8 miljoner euro motsvarande 649,2 miljoner kronor) efter en undersökning som visade att flera av Opels dieselmodeller släppt ut betydligt högre halter av föroreningar än vad som hade rapporterats till Kraftfahrt-Bundesamt (KBA). Detta skriver Automotive News Europe.

Opel har bekräftat för tyska medier att de har betalat böterna. En talesperson för Opel ska ha sagt att åklagarmyndigheten hade avslutat en utredning mot märket i februari för brott mot dokumentationsskyldigheter gällande dieselmodellerna. Tillverkaren menar att det inte ska finnas någon anklagelse om en avsiktlig handling eller brott. Opel upprepar även sin tidigare uppfattning att alla deras fordon alltid har uppfyllt lagkrav.

Redan 2016 erkände Opel att deras minibuss Zafira hade mjukvara som stänger av avgasreningen installerad. Detta för att skydda motorn. Märket hävdade att mjukvaran var laglig, men myndigheterna var osäkra på det. Året därpå friades av franska myndigheter märket från misstankar rörande avgasfusk.

Ytterligare ett år senare, 2018, införde KBA en obligatorisk återkallelse av Opel-modeller som hade för höga utsläpp. Opel svarade med att modifiera sin programvara.

Systermärket Vauxhall är också drabbat, och skandalen lever vidare – även om Opels fall har skiljt sig från Volkswagen-koncernens. Flera tidigare Volkswagen-chefer står inför rätta och den här historien är förmodligen långt ifrån sitt slut.