Bilden är ett montage.

Opel lämnar Ryssland

Som ett direkt resultat av situationen i Ryssland har General Motors beslutat att dra ned på investeringarna i Ryssland vilket leder till att Opel helt och hållet lämnar landet.

Den ekonomiska situationen i Ryssland ser fortsatt knivig ut. Konflikten i Ukraina påverkar landet på många sätt, inte minst då västvärlden genomfört stora sanktioner mot Putins land och den ryska valutan har rasat ordentligt, även om den gått upp en aning senaste tiden.

Några företag som dragit öronen åt sig för situationen i det stora landet är biltillverkarna. Amerikanska GM har redan stoppat försäljningen i landet en gång och nu klargör GM-chefen Dan Ammann att man lägger om strategin för Ryssland för att kunna säkerställa hållbarhet på lång sikt. En av strategierna är att dra tillbaka försäljningen av samtliga Chevrolet-modeller förutom de legendariska, det vill säga Camaro, Corvette och Tahoe. Motsvarande aktion gör man med märket Cadillac.

En annan förändring från GM-håll är att Opel helt och hållet drar sig ur Ryssland vid årets slut, inklusive den tillverkning som det tyska märket har i Sankt Petersburg.

Opels vd Karl-Thomas Neumann säger att de är tvungna att vidta beslutsamma åtgärder för att skydda märkets verksamhet. De står fast vid sina uppsatta mål om att vända den europeiska verksamheten till att vara lönsam under 2016 och att upprätthålla de riktlinjer som definierats i företagets DRIVE!2022-strategi, en plan som tog form under 2012 och som uppdaterades så sent som förra året.