Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Opel

Opel planerar sparka ytterligare 1000 personer

Opel behöver göra sig av med ytterligare 1 000 anställda i Tyskland och det ska ske via frivilliga avgångar baserat på ett avtal med det tyska fackförbundet IG Metall.

Energipriserna har stigit i stadig takt under en längre tid och det har drabbat både små och stora företag och även alla andra. Den stora bilindustrin i Tyskland påverkas i allra högsta grad av att Putin stryper gastillgången och att priserna med största sannolikhet kommer att fortsätta stiga. 

– Vi har stått inför en snabb omvandling av branschen, pandemin, den geopolitiska situationen, instabila leveranskedjor och nu en massiv ökning av energi- och råvarupriser säger Ralph Wagemann, arbetsmarknadsdirektör på Opel till Automobilwoche.

Sedan 2020 fanns ett avtal om att 2 000 personer behövde avgå frivilligt, fram tills i dag har 2 100 personer fått gå men nu behöver alltså ytterligare 1 000 personer sluta för att Opel ska kunna fortsätta vara konkurrenskraftiga på lång sikt.

Samtidigt så fick fackförbundet IG Metall i somras till ett bra avtal med metallindustrin i Tyskland som ska ge ett lönepåslag med 6,5 procent från augusti månad. Det avtalet gällde 76 000 arbetstagare i den nordvästra samt östtyska stålindustrin.