Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Opel Corsa 2015Opel Corsa 2015Opel Corsa 2015
Opel Corsa 2015

Opel satsar på Spanien i stället för Tyskland

Opel står inför en omorganisation som ska effektivisera deras produktion av småbilar. Det innebär att Tyskland blir av med en stor del av tillverkningen som i stället placeras i Spanien.

Tyska biltillverkaren Opel ser förbättrings- och effektiviseringsmöjligheter i sin produktionsverksamhet genom att sammanstråla märkets mindre modeller till en europeisk tillverkningsfabrik.

I dag tillverkas lilla Adam i Eisenach-fabriken (den fabrik där östtyska Wartburg en gång tillverkades) i Tyskland. Inom kort kommer Adam att flytta till Zaragoza-fabriken i Spanien. Där kommer den inte att bli ensam för redan i dag tillverkas småbilen Corsa där. Corsa tillverkas även i Eisenach men inte så länge till då modellen ska byggas exklusivt i den spanska staden.

När nästa generation Mokka X ska börja tillverkas 2019 blir det enbart i Eisenach-fabriken, inte i Zaragoza där den tillverkas i dag.

– Förändringarna kommer att göra produktionen mycket mer effektiv. Med produktionen koncentrerad till en fabrik möjliggörs synergier vid tillverkningen och förbättrad logistik, säger Opels tillverkningschef Philip Kienle.

I oktober månad tappade Adam sex procent av sin tidigare försäljning medan Corsa, Europas femte mest sålda modell i sitt segment, backade 0,4 procent. Mokka (X) gick varken tappade eller ökade.