Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Opels nye vd har tuff uppgift framför sig

Opel har fått en ny vd och GM har fått en ny Europachef. Han heterKarl-Thomas Neumann och han har den svåra uppgiften att få Opel på fötter igen framför sig.

GM har nu utsett en ny vd för dotterbolaget Opel. Karl-Thomas Neumann tillträder sin nya tjänst den 1 mars och blir då även president för GM:s europeiska avdelning. Neumann efterträder Thomas Sedran som sedan augusti förra året varit tillförordnad Opel-vd sedan Karl-Friedrich Stracke lämnade efter bara några månader på posten.

 51-årige Neumann kommer närmast från Volkswagen där han var högste chef för den kinesiska verksamheten och positionerad i Peking. Som ny vd för Opel och GM Europa har han förmodligen bilvärldens svåraste uppgift framför sig. GM Europa beräknas ha förlorat i runda slängar 115 miljarder kronor sedan 1999 och under 2012 tappade Opel 16 procent av sin försäljning, vilket var dubbelt så mycket som den totala marknadens nedgång. Det officiella målet är att Opel ska gå runt utan förluster senast 2015 men det döms ut som alltför optimistiskt av många branschbedömare.

 Opel planerar att stänga fabriken i Bochum för att minska de fasta utgifterna och det blir nu Neumanns uppgift. Samtidigt ska han leda en satsning som innebär att 23 nya modeller, inklusive Mokka, Cascada och Adam ska lanseras fram till 2016.