Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Michael Lohscheller, ny vd för Opel.Michael Lohscheller, ny vd för Opel.Michael Lohscheller, ny vd för Opel.
Michael Lohscheller, ny vd för Opel.

Opels vd slutar – ny redan utsedd

Opels populära vd Karl-Thomas Neumann slutar. Ny vd blir i stället Opels ekonomiansvarige Michael Lohscheller.

Den 1 mars 2013 blev Karl-Thomas Neumann vd för Opel. Sedan hans tillträde har Opel lyft sin försäljning efter ungefär tio år av nedgång. Dock är de långt ifrån toppsiffrorna från 1990-talet (984 000 sålda bilar i fjol, 1,7 miljoner 1999).

Många trodde nog att Neumann skulle vara med under resan när Opel (och Vauxhall) övergår i fransk ägo i stället för amerikansk. PSA har som bekant köpt de båda märkena av GM, ett köp som kan vara i hamn redan om knappt två månader. För bara ett par månader sedan, vid presentationen av nya Insignia, såg han fram emot övergången och talade om att Opel ska förbli ett tyskt märke med allt vad det innebär. PSA-gruppens vd Carlos Tavares uttryckte även han förtroende för Neumann som vd för Opel under PSA-flagg.

Men så blir det alltså inte. I dag meddelar Opel och Karl-Thomas Neumann att deras resa tillsammans är över. Han kommer dock att stanna kvar i Opels styrelse till dess att affären är helt klar.

Han säger att det var ett svårt beslut att ta då han inte får vara med om övergången till PSA, men säger sig vara stolt över vad han och de Opel-anställda åstadkommit under hans år som företagets högsta chef.

Det sägs att Volkswagen är ute efter Neumann och att han ska vara aktuell för att bli boss för Audi. Om uppgiften stämmer kan det vara anledningen till avhoppet – han kan alltså redan ha fått ett erbjudande som han inte kan tacka nej till.

Karl-Thomas Neumann var Volkswagens högsta chef i Kina innan han blev Opels vd.

Neumanns efterträdare heter Michael Lohscheller (översta bilden) och har sedan september 2012 varit Opels ekonomichef. PSA-chefen Tavares säger att hans koncern till fullo stödjer valet av ny vd.