Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Österrikisk Jaguar eller Land Rover snart verklighet

Jaguar Land Rover kommer att tillverka bilar i Österrike. Detta står klart sedan britterna har skrivit under ett avtal med Magna Steyr.

Det går bra för brittiska Jaguar Land Rover. Så bra att fabrikerna i hemlandet snart är fyllda till bristningsgränsen. Märkenas försäljning har fördubblats på fem år till dagens 462 000 bilar. Och man hoppas förstås på ytterligare ökning, med lanseringen av flera nya modellserier – så som Jaguar XE, suven F-Pace och Land Rover Defenders ersättare. Även en Range Rover Evoque Cabriolet och en mindre suv från Jaguar, preliminärt namngett E-Pace, finns i framtidsplanerna.

För att hitta tillgänglig kapacitet, utanför de tre fabrikerna i Castle Bromwich, Halewood och Solihull, har man därför nu vänt sig till österrikiska kontraktstillverkaren Magna Steyr i Graz. Det är inte första gången Jaguar och Land Rover tillverkas utomlands heller. Redan i dag har man så kallade joint-ventures i Kina och Indien, och företaget håller på att bygga en ny fabrik i Brasilien. Dessutom ryktas Jaguar Land Rover leta efter en lämplig placering av en fjärde fabrik i Europa, som troligen kommer att hamna i Polen eller Ungern.

Inte heller Magna Steyr är några nybörjare i sammanhanget, bland de bilmodeller som tillverkats av österrikarna ingår bland Saab 9-3 Cabriolet och BMW X3, i dag tillverkas modeller som Mini Countryman, Mercedes G-klass och Peugeot RCZ. Vilken Jaguar- eller Land Rover-modell om är aktuell för österrikisk produktion är i dagsläget oklart.