Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: RachenStocker/RachenStocker

Överproduktion av olja kan leda till minuspris

Priset på råolja fortsätter att sjunka, och enligt analytiker kan priset falla till noll – till och med under noll. Då skulle producenterna behöva betala för att bli av med oljan.

Priset på råolja började dala redan under innevarande års första månad, framför allt till följd av det initiala virusutbrottet i Kina. För knappt två veckor sedan inleddes ett priskrig mellan främst Saudiarabien, som kraftigt vred upp produktionskranarna, och Ryssland vilket resulterade i ett prisras. Utbredningen av coronaviruset i världen har sedan priskriget spätt på prisraset. Nu kostar den amerikanska WTI-oljan 23 dollar per fat, hälften av vad priset låg på för två veckor sedan och lägre än på nästan 20 år. Brentoljan, den som utvinns i Nordsjön, är nere på under 28 dollar per fat, vilket kan jämföras med 50 dollar för två veckor sedan.

LÄS MER: Bensinen snart under 13 kronor per liter

Även om en viss stabilisering har skett sedan i går tror flera experter och analytiker att råoljepriset kan sjunka kraftigt framöver. Några tror att oljepriset kan landa på noll, eller till och med under noll. Anledningen är att oljan som produceras vanligtvis lagerhålls väldigt korta tider, högst några få månader. Lagerdepåerna kan inte hantera hur mycket olja som helst, vilket kan leda till att oljeproducenterna måste skänka bort olja eller till och med betala för att bli av med den.

Kruxet är att efterfrågan på olja inte längre är lika stor som tidigare, och den fortsätter att sjunka som en effekt av virusets härjande. Oljemarknaden, som normalt ligger på runt 100 miljoner fat olja per dag, kan snart ha en överproduktion på 20 miljoner fat – per dag.

Exakt hur detta scenario kan komma att påverka priset på bensin och diesel i Sverige är oklart, men de väldigt låga priser vi ser redan i dag kommer sannolikt att sjunka ännu mer. Räkna dock inte med att oljebolagen betalar dig för att du ska tanka din bil.