Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Aston Martin

Palmer tvingas lämna Aston Martin

Aston Martin har tagit in flera nya investerare den senaste tiden och det kan komma att kosta Andy Palmer vd-jobbet. Palmer, som bland annat varit uppskattad gäst på Dagens Industri Stora Bildagen, ska enligt uppgifter i Financial Times ersättas av Mercedes-AMG:s chef Tobias Moers.

Aston Martin tillhör de bilföretag som haft det tufft ekonomiskt de senaste åren. Aston Martin har letat efter en egen identitet och inte minst försökt att ersätta de allt äldre V12-motorerna från den gamla Ford-fabriken i Köln med något fräschare.

Ett tätt samarbete med Mercedes-AMG har varit en lösning. Daimler har sålt bland annat motorer och inredningsdetaljer till Aston Martin och Daimler äger också fem procent av sportbilstillverkaren.

I januari i år investerade den kanadensiske miljardären Lawrence Stroll och fick för närmare 2,5 miljarder kronor cirka 20 procent av företaget. Stroll planerar att ta Aston Martin till Formel 1, något som även Andy Palmer funderat på genom åren och som bland annat lett till ett samarbete med Red Bull-teamet.

Andy Palmer. Foto: Aston Martin

Men de nya investerarna ser ut att vilja få en mer direkt kontroll av företaget. Enligt uppgifter i Financial Times kommer vd Andy Palmer att avsättas och ersättas av Daimler-AMG:s nuvarande chef Tobias Moers. Aston Martin har kommenterat uppgifterna med att de just nu ser över ledningsstrukturen och kommer att meddela eventuella förändringar inom kort.

Andy Palmer blev vd för Aston Martin 2014 efter en lång tid som Carlos Ghosns handplockade man och planeringschef i Nissan.

Aston Martins problem började långt före coronakrisen men de senaste månaderna har satt extra press på plånboken. Företaget rapporterade nyligen en förlist på drygt en miljard kronor för årets tre första månader och värdet på aktien har rasat till 90 procent av värdet när den noterades 2018.