Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Pass för elbilsbatterier från 2026

Ett pass för elbilsbatterier som ska visa att de har byggts på ett etiskt hållbart sätt kommer 2026. Nu har den första konceptvalideringen av ett sådant pass lanserats. 

2020 rapporterade vi om att EU vill ha ett särskilt pass för batterier som ska berätta batteriets klimatpåverkan vid tillverkningen, var råvarorna kommer ifrån, var cellerna har tillverkats och var batteripaketet monterats. På så sätt ska man kunna säkerställa att alla elbilsbatterier i Europa ska innehålla råvaror som framställts på ett humant och etiskt korrekt sätt.
Det betyder att batterierna som importeras ska följa samma lagar och regler som om de byggts i Europa och även råvaruhanteringen för batterier som byggs i Europa ska följa samma regler som om råvarorna framställts i Europa.

Under tre år har Global Battery Alliance, GBA, jobbat med att ta fram en form för hur ett sådant pass ska se ut och under årets World Economic Forum i Davos presenterade man den första konceptvalideringen.
Man ska skapa en digital tvilling av batteriet som lagras i molnet där all information om hur, var, och när råvaror, battericeller eller batteripaket är utvunna, tillverkade eller monterade. På så sätt ska man kunna följa hela produktionskedjan och sätta större press på företagen att nå en högre standard gällande klimatpåverkan och humanitära rättigheter. Och därmed göra det enklare för slutkonsumenten att välja en produkt som producerats på ett bra sätt.

EU ska införa krav på ett sådant pass från 1 januari 2026 och därefter kan andra regioner komma att implementera något liknande.
– Detta proof of concept är ett viktigt steg mot att ge investerare, slutkonsumenter och andra intressenter större förtroende för en ansvarsfull och hållbar produktion av elbilsbatterier och engagemanget för återvinning och cirkularitet, säger Inga Petersen, vd för Global Battery Alliance.

https://youtu.be/-9xHRXSAN9I