Foto: Automobili Pininfarina

Per Svantesson ny vd för Automobili Pininfarina

Per Svantesson, tidigare på Volvo Cars, Volvo bussar, ESAB och Nevs, är nyutsedd vd för supersportbilstillverkaren Automobili Pininfarina. Och Svantesson lovar att den planerade elbilen kommer att presenteras senare i år.

Pininfarina Battista med 1 900 hästkrafter är en eldriven supersportbil som många ser fram emot. Men vårens coronapandemi såg under en period ut att hota produktionen och leveranserna. Nu säger Per Svantesson, nytillträdd vd för Automobili Pininfarina, att produkionen av supersportbilen går enligt plan och det ska bli leveranser senare i år.

Per Svantesson har en lång erfarenhet av fordonsindustrin och har tidigare bland annat arbetat på ledande befattningar inom Volvo Cars, Volvo bussar, svetstillverkaren ESAB och Nevs i Trollhättan. 2018 utsågs Svantesson till operativ chef på Pininfarina. Under våren har Pininfarina byggt om i ledningen och Svantesson är numera vd efter Michael Perschke. Den förre Ferrari- och Maserati-chefen Paolo Dellachs har samtidigt fått en utökad roll som produktions- och utvecklingschef.

– Vårt varumärke baseras på det som Pininfarina står för, vilket är design. Vår plan är att erbjuda revolutionerande och fantastisk teknoligi, säger Svantesson i en intervju med Autocar.

Elbilen Pininfarina Battista är på gång. Foto: Pininfarina

Svenska chefer i bilindustrin

Peter Carlsson – grundare och vd för batteritillverkaren Northvolt.

Lars Carlström – grundare och vd för batteritillverkaren Britishvolt.

Håkan Samuelsson – vd för Volvo Cars.

Henrik Henriksson – vd för Scania.

Martin Lundstedt – vd för AB Volvo.

Per Svantesson – vd för Automobili Pininfarina.

Ola Källenius – koncernchef för Daimler.

Christian von Koenigsegg – grundare och vd för Koenigsegg.

Pininfarina planerar att bygga 150 Battista-bilar där prislappen för varje bil ligger på cirka 17 miljoner kronor. Battista har en drivlina från Rimac. Pininfarina ska bygga en väldesignad bil och för det priset krävs det, enligt Svantesson, hög kvalitet i samtliga detaljer.

Enligt svenske vd:n finns ett hundratal intresserade kunder som vill provköra supersportbilen när den väl är byggd. Flera av kunderna har aldrig tidigare kört en elbil med hög prestanda varför Pininfarina nu fokuserar på att erbjuda en komplett upplevelse i samband med provkörningen.

När Pininfarina kommit igång med försäljningen av Battista väntar flera häftiga elbilar. Planen är att konkurrera med lyxiga sportbilar från Ferrari och Lamborghini. Bland annat ska Pininfarina börja sälja en suv som ska konkurrera med Lamborghini Urus. Suven förhandsvisades i konceptform när Pininfarina rullade fram Pura Vision tidigare i år.