Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fahroni / Shutterstock

Pessimistisk prognos: färre antal sålda bilar i år

Antalet nyregistrerade personbilar kommer att bli betydligt färre i Sverige i år än vad som tidigare förutspåtts. Det tror Mobility Sweden. 

Så sent som i januari förutspådde branschföreningen Mobility Sweden att det kommer att registreras 290 000 nya personbilar i Sverige under 2023. Men nu skruvar man ned prognosen och det rejält. 

Effekterna av inflation, stigande räntor och borttagen klimatbonus gör att man numera tror att blott 265 000 personbilar kommer att nyregistreras i år. 

Det är ett trendbrott och bottnar främst i att försäljningen till privatpersoner minskat kraftigt, medan försäljningen till företag fortfarande går starkt. På grund av långa leveranstider kommer den borttagna klimatbonusen att ge som störst genomslag efter sommaren. 

– Det är tydligt att klimatbonusen togs bort vid sämsta tänkbara tidpunkt. På senaste tiden har svenskarna drabbats av höjda räntor, inflation och generellt ökade levnadskostnader. Vi har nu en bra dialog med regeringen om nya styrmedel för att nå klimatmålen, säger Mattias Bergman, vd för Mobility Sweden, i ett pressmeddelande. 

Prognosen för lätta lastbilar ligger kvar på 43 000 fordon.