Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Peter Mertens lämnade Volvo Cars för Audi. Nu är han tillbaka.
Peter Mertens lämnade Volvo Cars för Audi. Nu är han tillbaka.
Peter Mertens lämnade Volvo Cars för Audi. Nu är han tillbaka.
Peter Mertens lämnade Volvo Cars för Audi. Nu är han tillbaka. Foto: Andreas Libell / Teknikens Värld / Andreas Libell

Peter Mertens – skaparen av 90-serien tillbaka på Volvo Cars

Han var med om att skapa de nya 60- och 90-bilarna men kunde inte tacka nej när Audi lockade över honom från Volvo Cars 2016.

Men nu är Peter Mertens tillbaka i Göteborg.

Mertens ska stötta ledningen för utvecklingsavdelningen under tiden Volvo Cars letar efter en ny utvecklingschef.

Peter Mertens var en av många omtyckt utvecklingschef på Volvo Cars under åren 2011 till 2016. Under den tiden skapades de nya Volvobilarna byggda på den nya SPA-plattformen och Mertens var högst involverad i lanseringen av den nya 90-serien.

När Audi ville värva honom för att bli utvecklingschef under vd:n Rupert Stadler förklarade Mertens bilbytet så här:

– Jag trivs jättebra på Volvo och i Göteborg men att bli utvecklingschef för Audi är som tysk ingenjör något du inte kan säga nej till.

Men Mertens stannade bara på Audi i två år. Av hälsoskäl tvingades han sluta och det var under en stökig period hos Audiledningen då även Stadler tvingades att avgå.

Chefskris

Efter olika uppdrag inom bilindustrin de senaste åren är nu Peter Mertens tillbala på Volvo Cars. Henrik Green tog över jobbet som utvecklingschef efter Mertens 2016 men fick tre år senare titeln Chief Product Officer. Mats Moberg utsågs då till chef för utvecklingsavdelningen. I vår meddelade så Moberg att han slutar, vilket kom överraskande för Volvoledningen.

Nu är det klart hur Volvo Cars ska lösa situationen efter Mobergs avhopp. Volvo Cars står inför en hektisk period där den nya 90-serien ska presenteras i höst och där flera viktiga teknik- och samarbetsavtal tecknats den senaste tiden.

Mats Moberg ska fortsätta på Volvo Cars till och med sommaren men det blir Javier Varela, i dag chef för bland annat produktion och kvalitet, som tar ansvar även för utvecklingsavdelningen. Varela har titeln Head of Engineering and Operations vilket betyder att det är han som ska se till så att alla bilar byggs på rätt sätt, i rätt tid och till rätt kostnad. 

Peter Mertens plockas in för att stötta Varela på utvecklingsavdelningen och Mertens börjar på Volvo Cars redan i juni.