Foto: Audi Communications Motorsport ### free of charge

Peter Mertens slutar hos Audi

Ett och ett halvt år hos Audi blev det för Peter Mertens som tidigare var utvecklingschef hos Volvo Cars. Hälsa sägs vara orsaken till att han kliver av sitt uppdrag.

I november 2016 blev det känt att Volvos utvecklings- och forskningschef Peter Mertens lämnar för Audi. I maj året därpå påbörjade han sitt nya uppdrag som teknisk utvecklingschef hos den tyska biltillverkaren. Företrädarna på posten hade fått lämna sina positioner på grund av dieselgate-skandalen.

Nu står det klart att Mertens, som inte bara var populär inom Volvo utan också har blivit uppskattad av Volkswagen-koncernens absoluta höjdare, hoppar av sitt uppdrag.

– Vi beklagar djupt att Peter Mertens kliver av, säger Volkswagen-gruppens vd och styrelseordförande Herbert Diess.

Peter Mertens sågs, med sin digra kunskap och erfarenhet från utanför koncernen, som en viktig kugge för att kunna återställa Audis anseende efter dieselgate och för att ge märket en chans att komma ifatt och ta sig förbi de båda huvudkonkurrenterna BMW och Mercedes.

När Audis elektriska suv e-tron hade världspremiär för ett par veckor sedan noterade vi att Peter Mertens inte var på plats, vilket vi såg som lite udda. Det ryktades att det berodde på hälsoproblem och att han hade genomgått en operation. Audi uppger att det är just hälsoproblem som ligger bakom Mertens beslut.

Peter Mertens är 57 år gammal och född i Tyskland. Karriären inom bilindustrin påbörjade han 1990, då hos Daimler. 2002 gick han över till Opel och under 2004 blev han modellansvarig hos GM Europa och året därpå för GM globalt.

2010 gick karriären vidare till Jaguar Land Rover och Tata Motors Group. Där blev han kortvarig eftersom han värvades till Volvo Cars i början av 2011.

Peter Mertens efterträdare Hans-Joachim Rothenpieler som till dags datum har varit Volkswagen-gruppens kvalitetschef.