Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Peugeot blir rent elbilsmärke 2030 – i Europa

Peugeot meddelar att företagets alla bilar i Europa ska vara elektrifierade till 2024 och helt eldrivna 2030.

Allt fler biltillverkare släpper elektrifieringsplaner i och med EU-kommissionens kommande krav om sänkta koldioxidutsläpp. Senast i ledet är Peugeot som nyligen berättade att varje ny modell som lanseras i Europa kommer vara helt eldriven från och med 2030.

Vd Linda Jackson säger samtidigt att det kommer fortsätta erbjudas förbränningsmotorbilar på de marknader som det efterfrågas.

Märkets nuvarande sortiment är 70 procent elektrifierad. Det inkluderar de mest populära modellerna och de som inte är elektrifierade är lilla 108 som snart ska utgå och medelstora suven 5008.

Nästa planerade stora lansering för Peugeot är nästa generations 3008 som ska bli helt eldriven.

LÄS OCKSÅ: Bara elbilar i final i Årets Bil 2022

EU:s förslag gäller nollutsläpp år 2035, så Peugeot tillhör de tillverkare som planerar att vara helt elektrifierade tidigt, åtminstone på den europeiska marknaden. Andra märken inom Stellantis-koncernen har angett sina datum, exempelvis DS (2026), Alfa Romeo (2027) och Opel/Vauxhall (2028).

Stellantis vd Carlos Tavares har tidigare sagt att hela koncernen planerar för att 70 procent av försäljningen i Europa, och 40 procent i USA, ska vara elektrifierade fordon till 2030.

Kring mitten på det här decenniet ska Stellantis flytta alla modeller till fyra nya plattformar. De är designade för elektriska drivlinor, men det finns fortfarande möjlighet att bygga förbränningsbilar – eftersom man menar att vissa marknader har en långsammare övergång till fossilfritt.