Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Peugeot-Citroën kan slås ihop med Opel

Opel blöder ekonomiskt och ägaren GM tittar på olika lösningar för att sy ihop såret. GM:s nya allianspartner, PSA med Peugeot-Citroën, har det också tufft och nu nämns en sammanslagning av Opel, Peugeot och Citroën.

Tidigare i år blev det officiellt att GM och PSA-koncernen har ingått en allians där man ska samarbeta vad gäller inköp av teknik och plattformsbyggande för att på så vis sänka utvecklingskostnader. Bara veckor efter att avtalen var påskrivna satte sig ledningarna för de båda storföretagen ned och diskuterade hur de ska kunna göra samarbetet ännu tajtare och mer kostnadseffektivt.

 Man har bland annat diskuterat att sälja Opel (något som inte sägs vara aktuellt längre) eller att låta GM köpa upp hela PSA:s bilsektion.

 Enligt fransk media och Reuters har man kommit fram till en annan lösning som sägs kunna vara genomförbar. Uppgifterna i de franska tidningarna kommer från personer som har varit med under diskussionerna men som inte vill gå ut med sina namn då förhandlingarna mellan GM och PSA är hemligstämplade.

 Lösningen som det snackas om är att slå samman de två hårt ekonomiskt ansatta biltillverkarna PSA/Peugeot-Citroën och Opel/Vauxhall till ett joint venture-företag. I det nya företaget skulle GM i så fall få behålla 30 procent av aktierna vilket enligt uppgift skulle frigöra ett stort ekonomiskt ansvar hos GM för Opel.

 Dessutom skulle GM vid en sammanslagning pumpa in närmare 70 miljarder kronor i det nya företaget. Det säger en av personerna som för media avslöjar vad de ännu hemliga diskussionerna handlar om.

 GM har sedan 1999 förlorat över 100 miljarder kronor i sin europeiska division, varav närmare 4,2 miljarder bara det första halvåret i år.

 PSA har senaste tiden stämplats som en krisdrabbad biltillverkare med kraftig aktienedgång och tiotusentals varsel och stängning av fabriker.