Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Polestar

Polestar har tolv nya partners i sitt ”nollprojekt”

Polestar meddelar att de fått tolv nya partners till Projekt Polestar 0. De har fyra sedan tidigare och menar att de nya bidrar till en acceleration av arbetet.

Projekt Polestar 0 drog i gång i början av året (även om planerna för det hela sattes redan förra året) och innebär kortfattat att Polestar har som målsättning att bygga en helt koldioxidneutral elbil 2030. I februari meddelade märket att de hade fyra partners: SSAB, Hydro, ZF, ZKW och Autoliv, men vädjade om fler.

Nu, drygt ett halvår senare, berättar de att ytterligare tolv partners anslutit till projektet. Detta menar Polestar bidrar till en acceleration av arbetet med att eliminera utsläpp av växthusgaser. Samtliga företag ska nu samarbeta för att möjliggöra den ambitiösa målsättningen om en klimatneutral elbil 2030.

Varje enskild partner kommer fokusera på olika områden som de har kunskap inom. Det är allt från material till komponenter och processer, som alla är en del av biltillverkningen. De nya partnerföretagen arbetar inom bland annat plast, komposit, kemikalier och metaller.

– Den verkliga potentialen hos elbilar kommer att förverkligas när vi som industri inte bara kan säga adjö till avgasutsläpp utan även till produktionsrelaterade utsläpp. Vi satte upp en ambitiös målsättning för 18 månader sedan när vi lanserade Projekt Polestar 0 och dessa starka samarbeten visar de stadiga framsteg vi gör mot vårt mål, säger Thomas Ingenlath, vd för Polestar, i ett pressmeddelande.

Trots att man nu har 16 partners söker man efter ytterligare samarbeten. Polestar säger att de behöver nya transformativa lösningar för ny teknik till att skapa konstgjorda material utan koldioxidutsläpp inom områdena mineraler, metaller och biobaserade kemikalier och plast.

Alla partners inom Projekt Polestar 0

Pensana: Oberoende och hållbar leveranskedja för sällsynta jordartsmetaller

Boliden: Koppar och andra metaller

Papershell: Avancerad fiberkomposit baserad på papper

Sekab: Biobaserade kemikalier

Bulten: Fästelement

Hexpol TPE: Mjuka polymermaterial, TPE

Plasman: Tillverkare av stötfångare, grillar, exteriöra detaljer och delsystemkomponenter

YFPO: Stötfångare och liknande material

Ovako: Specialstål från 100 procent koldioxidneutral verksamhet och 97 procent återvunnet innehåll

Mistra Carbon Exit: Forskningskonsortium med mål att analysera och visa på hur leveranskedjor hos byggnader, infrastruktur och transporter kan transformeras och göras fria från koldioxidutsläpp

Stilride: Grön metalltillverkning och mobilitet genom patentskyddad STILFOLD-teknik, kallad ”industriell origami”

GG Group: Miljömässigt hållbara kablar och kabelhärvor

SSAB: Fossilfritt stål

Hydro: Koldioxidfri aluminium

Autoliv: Säkerhetsutrustning

ZF: Elektriska drivlinor och system