Polestar i storaffär med Hertz

Hyrbilsgiganten Hertz köper uppemot 65 000 elbilar av märket Polestar.

I dag presenterar Polestar en ny storaffär som tecknats med hyrbilsjätten Hertz. I avtalet, som löper under fem år, får Hertz rätten att köpa upp till 65 000 bilar från Polestar. Vid pressläggning är det inte känt vilket minimiantal Hertz har tecknat sig för, men det torde vara ett ansenligt antal. Polestar trycker i sin pressrelease om affären att Polestar kommer att fortsätta växa kraftigt: ”Affären visar på trovärdighet i att vi kommer att fortsätta att levereras enligt prognos.”

Polestar sålde 29 000 bilar under 2021 och kommer enligt planerna att börsintroduceras under 2022.

Affären är den hittills tredje största elbilsaffären i världen. Den slås endast av Teslas avtal med Hertz om 100 000 bilar samt av Amazons köp av 100 000 elektriska transportbilar av märket Rivian.

Hertz har med dessa affärer markerat att man åter är en spelare att räkna med på hyrbilsmarknaden. Hertz är ett av världens äldsta biluthyrningsföretag, startat redan 1918. Men under våren 2020 hade bolaget på grund av pandemin och kraftigt neddraget resande så stora problem att man tvingades ställa in betalningarna. Bolaget har sedan dess genomgått en rekonstruktion och aktierna handlas åter på börsen. I oktober 2021 presenterades nyheten att Hertz hade avtalat om köp av 100 000 Tesla som ett led i bolagets elektrifiering.