Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Pierre Mangez / Polestar

Polestar inleder samarbete med Candela

Polestar har inlett ett samarbete med det svenska båtföretaget Candela som går ut på att leverera batterier och laddningssystem till båttillverkaren. Syftet är att Polestars arbete ska breddas och att hjälpas åt att göra vattnet renare.

Att elektrifiera motorcykel- och bilparken pågår för fullt, men att tillverka eldrivna övriga fordon som flygplan och båtar går långsammare. Nu tänker Polestar hjälpa till lite på traven och har skrivit ett flerårigt avtal med den svenska båttillverkaren Candela. Samarbetet går ut på att Polestar ska förse Candela med batterier och laddningssystem. Det är ett av de första kontrakten och samarbetena om batteriteknik mellan bilbranschen och marina industrier.

– Polestar är en drömpartner för oss. Medan elektrifieringen av bilar har kommit långt under de senaste åren, har den marina sektorn hamnat på efterkälken. Att kombinera vår effektiva bärplansteknik tillsammans med batterier med hög kapacitet från Polestar innebär att vi gemensamt kan snabba på övergången till elektriska båtar för många fler kunder, säger Gustav Hasselskog, vd för Candela.

LÄS OCKSÅ: Fräcka konceptet blir Polestar 6 om fyra år 

Candela bygger elektriska båtar med datorstyrda så kallade bärplan, som lyfter skrovet över vattnet, vilket gör att de mer eller mindre flyger över vattnet då det bildas mindre friktion. Båtarna använder på det sättet upp till 80 procent mindre energi jämfört med traditionella motorbåtar.

Eftersom de är eldrivna får det samma effekt som för elbilar: De ger inte ifrån sig några utsläpp vid användning och de är mycket tysta. Företaget menar att det också ger en behagligare färd för passagerare.

1 AV 2
Foto: Candela
2 AV 2
Foto: Polestar

Samarbetet mellan Candela och Polestar grundar sig i att båda företagen strävar efter att vara drivande i tillväxten av hållbar elektrisk mobilitet. Båda vill också bredda sina verksamheter.

– Jag är fascinerad av hur Candelas båtar glider elegant och effektivt genom, eller snarare över, vattnet. Det är ett bevis på den enastående estetik och upplevelse som modern, hållbar teknik kan skapa. Det är fantastiskt att Polestar kommer att vara en del av framtida projekt tillsammans med Candela genom att leverera en grundläggande del av den innovativa framdrivningen av deras båtar. Som batterileverantör till Candela kan vi hjälpa till att driva övergången till renare hav och sjöar, samt att elektrifiera vattenburen transport, kommenterar Thomas Ingenlath, vd på Polestar.