Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Polestar investerar i supersnabb laddning

Polestar gör sin första investering i ett annat företag. Den israeliska startupen StoreDot som utvecklar supersnabb laddning. Kan komma till Polestar 2026.

Under långkörning med elbil kan det vara frustrerande att behöva göra längre laddstopp och det är något som flera biltillverkare jobbar med att lösa. Polestar investerar därför i det israeliska företaget StoreDot som under de senaste åren jobbat med att utveckla framtidens laddningsteknik.
Redan 2017 skrev vi om StoreDot första gången och då pratade man om att kunna nå full laddning inom fem minuter, där full laddning motsvarade en räckvidd på 48 mil. StoreDot planerade marknadslansering inom tre år men så blev det inte riktigt.

LÄS OCKSÅ: Volvo Cars investerar i snabb laddteknik från StoreDot 

Det blev heller inte riktigt så snabb laddning, åtminstone inte som det ser ut i nuläget. StoreDot använder sig av ”kiseldominerade extremsnabbladdningsbatterier” och räknar med att kunna ladda upp till 16 mils räckvidd på fem minuter från 2024.
Som en del av investeringen samarbetar Polestar med att utveckla och anpassa tekniken för implementering i kommande Polestar-bilar. Enligt Thomas Ingenlath, vd Polestar, säger att vi kan komma att se tekniken i deras bilar från 2026 om pilotprojektet blir framgångsrikt.
– Polestar kan hjälpa till att forma utvecklingen av ny batteriteknologi för fordonsindustrin och ge ovärderliga insikter ur perspektivet av ett varumärke fokuserat på prestanda och hållbarhet, säger Thomas Ingenlath.

LÄS MER: Israeliskt företag bakom snabbaste elbilsbatteriet 

– Vi ser fram emot att arbeta tillsammans och vi vet att vår teknologi har en enorm potential för att utrota laddnings- och räckviddsoro för framtida Polestar-ägare, säger Dr Doron Myersdorf, vd StoreDot.
Men Polestar är inte ensamma om att samarbeta med StoreDot då företag som Daimler, Vinfast, Volvo, BP och Samsung redan är partners med det Israel-baserade företaget.