Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Polestar 2 och Polestars vd Thomas Ingenlath.Polestar 2 och Polestars vd Thomas Ingenlath.Polestar 2 och Polestars vd Thomas Ingenlath.
Polestar 2 och Polestars vd Thomas Ingenlath. Foto: Teknikens Värld

Polestar noteras på Nasdaq-börsen i New York

Elbilstillverkaren har nått ett bindande avtal för att börsnoteras i New York. Bolagets börsvärde har beräknats till knappt 174 miljarder kronor.

De senaste veckorna har det varit en hel del rapporterar om att Volvo Cars ska börsnoteras, kanske redan i september. Dagens uppgift rör dock Polestar, elbilstillverkaren som till 49,5 procent ägs av just Volvo Cars.

I ett pressmeddelande tillkännages att Polestar ska noteras på Nasdaq-börsen via ett så kallat Spac-bolag (Special purpose aquisition company) vid namn Gores Guggenheim Inc som är ett gemensamt bolag till koncernerna The Gores Group och Guggenheim Capital LLC. Denna väg till börsintroduktion är betydligt snabbare.

Polestars börsvärde har beräknats till 20 miljarder dollar vilket motsvarar 173,9 miljarder kronor.

– Den uppskattade värderingen för Polestar speglar den spännande tillväxtpotentialen för elbilar, där vi ser en kraftigt ökad efterfrågan, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

Volvo Cars kommer att behålla nuvarande ägarandel i Polestar, så även Geely och dess ordförande Li Shufu (som i sin tur äger Volvo Cars). Ny delägare i Polestar är skådespelaren Leonardo DiCaprio.

Volvo Cars börsnotering lär sannolikt ske senare i år. Det har tidigare spekulerats i ett börsvärde runt 20 miljarder dollar, alltså samma summa som Polestar nu värderas till, trots att Volvo Cars är ett betydligt större bolag – som dessutom går med vinst.