Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Paul Steuber

Polisrazzia hos Opel efter fusk med dieselmotorer

Volkswagen, Audi, BMW och Mercedes har alla fått påhälsning av polis och åklagare. Nu är det Opels tur.

Ingen tysk biltillverkare går säker. Nu är det Opels tur att drabbas av en razzia där polis och åklagare söker bevis för att fusk med utsläpp har begåtts. Razzian ägde rum tidigare under måndagen vid Opels huvudkontor i Rüsselsheim samt i Kaiserslautern, enligt tysk media.

Redan 2015 fann tyska kontroller oegentligheter i Opels motorprogramvara som leder till högre utsläpp än vad som är aviserat. Ytterligare fyra otillåtna medel hittades under 2016, något som ledde till återkallelse av modellerna Cascada, Insignia och Zafira, samtliga med dieselmotorer. Trots att det är mer än två år sedan har ungefär 70 procent av bilarna som berörs varit inne för åtgärd.

Även i början av 2018 hittades otillåtna anordningar.

Nu verkar de tyska åklagarna ha tröttnat på Opels ideliga förseningar, de skulle ha redovisat underlag flertalet gånger med enligt uppgift dragit ut på processen med tekniska motargument.

Opel bekräftar dagens razzia. De säger sig samarbeta med myndigheterna till fullo. Hur många bilar som kan komma att beröras av en sannolik återkallelse återstår att se, men tysk media nämner 100 000 bilar.