Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Polisrazzia mot BMW efter misstanke om fusk

Nu har även BMW fått påhälsning av polisen i form av en razzia sökandes efter bevis på eventuellt fusk.

Under tisdagen genomförde polis och åklagarmyndigheten en razzia mot BMW, dels mot deras huvudkontor i München och dels i deras motorfabrik i österrikiska Steyr där även märkets dieselmotorer utvecklas.

Enligt tysk media var det ungefär hundra personer som sökte efter bevis som kan binda BMW till eventuellt fusk med utsläppen hos märkets dieselbilar. Razzian kan ses som ett tecken på att tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, inte är nöjda med den förklaring som BMW gav dem vid en kontroll för några veckor sedan.

Det var i slutet av februari som KBA skulle utsläppstesta en slumpmässigt utvald BMW. Enligt en tjänsteman inom KBA fick BMW information om testet och hörde då av sig för att få till en service på bilen. BMW erkände att bilen var laddad med otillåten mjukvara men menade att det hela var ett misstag. Omkring 11 400 BMW-bilar (11 700 enligt tidigare uppgifter) av modellerna M550d och 750d, modeller med den så kallade trippelturbodieselmotorn N57S (som kom 2012), sades nämligen ha fått fel mjukvara vid en uppdatering. Mjukvaran tillhörde X5 M50d och X6 M50d med samma N57S-motor. Men i motsats till de båda X-modellerna fungerade inte mjukvaran på rätt sätt i M550d och 750d. Anledningen är att avgasreningen är annorlunda i X-modellerna med bland annat additivtillförsel i form av AdBlue, något de två andra modellerna inte har.

BMW uppger att de samarbetar till fullo med myndigheterna.

Tysk polis och åklagare har i jakt på bevis för eventuellt fusk tidigare genomfört flertalet razzior hos Volkswagen, Audi och Mercedes.