Porsche-anställda får rekordstor bonus – igen

Porsche är kända för att ge sina anställda en rejält stora bonus vid den här tiden varje år, och i år görs inget undantag. I och med rekordförsäljningen under 2016 blir bonusen också rekordstor.

2016 blev ett bra år för Porsche som sålde 237 778 bilar världen över, fler än någon gång tidigare. Som vi skrev häromdagen var det främst suvarna Macans och Cayennes förtjänst då de stod för 70 procent av försäljningen.

Ett rekordår innebär så klart extra slantar i kassan för Porsche som i fjol gjorde en nettovinst på motsvarande drygt 152 000 kronor per såld bil. Men det är inte enbart företagskassan som gynnas, även de anställda får sina beskärda del och det är en ganska stor bonus som delas ut till de omkring 21 000 anställda.

9 111 euro får de anställda inom Porsche AG, det motsvarar 86 750 kronor per anställd. En bra slant med andra ord. 6 665 kronor sätts in till den anställdes pensionssparande, resterande 80 085 kronor går direkt in på lönekontot och får spenderas som önskas.

Summan kan variera då den beräknas baserat på hur många timmar den anställde har arbetat under året och hur lång tid anställningen hos Porsche har varat.

I fjol vid den här tiden fick de anställda vardera 8 911 euro (notera att siffran 911 även närvarar i detta belopp, knappast en slump) och 2015 låg bonusen på 8 600 euro. De anställda kan nog räkna med ett ännu högre belopp nästa år med tanke på att Porsche de senaste åren har haft en tendens att öka sin försäljning för varje år, och i år kommer nya Panamera att synas i försäljningen, liksom ”kombiversionen” Panamera Sport Turismo. Nya Cayenne, som snart presenteras, lär ge avtryck i försäljningen först nästa år.

LÄS OCKSÅ: Så mycket tjänar världens bilarbetare