Porsches laddstationer ska bli mer än bara en sladd längs vägen. Foto: Porsche

Porsche bygger eget laddnätverk med lounge

Porsche nöjer sig inte med att vara en del av Ionitys nätverk av laddstationer. I Europa ska ett eget laddnätverk med loungedel byggas.

Idag är Tesla, och till viss del även amerikanska Rivian, de enda biltillverkarna som tillhandahåller egna snabbladdningsstationer. Teslas Superchargers finns sedan år 2012 i Nordamerika, över i stort sett hela Europa, samt i Kina och Australien. Rivian byggde ett laddnätverk genom Sydamerika för tv-programmet Long Way Up, där två Rivian R1T kördes genom kontinenten.

I samband med Volkswagens Battery Day meddelade Porsche att även de ska bygga egna snabbladdningsstationer vid ”de viktigaste europeiska stora vägarna”, utöver de redan befintliga Ionity-laddarna som de delar med andra märken.

Porsche vill ge kunderna lite myspys medan de laddar sin Taycan. Foto: Porsche

Stationerna ska bli mer än två hål i väggen, de ska även erbjuda en loungedel med självservice som kunderna får tillträde till via telefonen. Man säger själva att varje station ska kunna hantera mellan 6-12 bilar och ha en laddkapacitet på 350 kW eller mer.

Man avslöjar dock inte när dessa stationer ska vara på plats, eller exakt var.

Ny batteriteknik

Porsche forskar även på ett nytt högpresterande batteri, ämnat för motorsport och kommande sportbilar i begränsade upplagor. Det luktar med andra ord väldigt dyrt.

Tanken är att anoden som i dag görs av grafit byts ut mot kisel. Med elektrolyten i kisel i kombination med andra tillsatser säger man sig kunna komma upp i arbetstemperaturer över 75 grader celsius.

– Battericellen är morgonsdagens förbränningskammare, säger vd Oliver Blume.

– Porsche behöver speciella högpresterande celler. Kisel har stor potential. 

Batteriet på 93,4 kWh som bland annat sitter i Taycan Turbo S. Foto: Porsche