Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Sportbilsikonen har blivit oöm terrängbil
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Porsche byter logotyp

Nu uppdateras Porsches logotyp för sjätte gången. Men lugn, du kommer känna igen den.

Under slutet av året kommer du se ett nytt emblem på Porsches bilar. Men precis som när det gäller formen på modell 911 går man försiktigt till väga med logotypen. Det handlar om evolution snarare än om revolution.

1 AV 2
Foto: Porsche
2 AV 2
Foto: Porsche

 

Trots att förändringarna är få har det tagit formgivare och marknadsstrateger tre år att arbeta fram den nya logotypen. Samtidigt är det inte en slump att den kommer i år när märket fyller 75 år.

Logotypens rötter går att spåra till 1952 och den har tidigare uppdaterats 1954, 1963, 1973, 1994 och 2008. Med de pressmeddelandet om den nya logotypen skickar Porsche även med en del intressant fakta. 

Visste du...

Att den stigande hästen i mitten är från Stuttgarts stadvapen? Namnet har sitt ursprung i hästavel – ”stud garden”. 

 

Att färgerna svart och rött och de stiliserade hjorthornen är hämtade från Württemberg-Hohenzollerns vapen?

 

Att en första logotyp utlystes i en tävling? I mars 1951 lanserade läkaren och konstsamlaren Ottomar Domnick en tävling vid tyska konstakademier. Förstapriset var 1 000 mark. Ingen av de inlämnade förslagen uppfyllde dock Porsches krav.

 

Att den amerikanska bilimportören Max Hoffman också spelade en roll i skapandet av logotypen? Han pratade med Ferry Porsche om idén om en logotyp under sitt besök i USA i slutet av 1951. Den 27 december 1951 gjorde Porsche en anteckning: ”Rattnav dekorerad med ”Porsche” och Stuttgarts vapen eller liknande.”

 

Att den ursprungliga logotypen ritades av Franz Xaver Reimspiess? Han har förmodligen också designat Volkswagens logotyp från 1936. I början av 1952 skissade han den första versionen av Porschelogotypen.

 

Att logotypen har skyddats som varumärke sedan 1952 (DE 657728)? Den får endast användas kommersiellt med uttryckligt medgivande från Porsche AG.

 

Att vapnet dök upp på bilar fyra år efter Porsche-bokstäverna? I slutet av 1952 fanns logotypen först på ratten, och i november 1954 på motorhuvens handtage på modellen 356 Speedster. Från 1959 prydde den också navkapslarna.

 

Att den nya versionen utsattes för omfattande tester för att uppfylla de högsta kvalitetsstandarderna? Dessa inkluderade ett klimattest vid Porsche Development Centre i Weissach.

 

Att Porsche den 1 april 2019 presenterade världens första vapen med en integrerad QR-kod, den så kallade QREST?